Cu ce se curăță lavabila de pe parchet. Trucul simplu, care îți face podeaua ca nouă

Emanuela Pană 19.05.2022, 18:02
Cu ce se curăță lavabila de pe parchet. Trucul simplu, care îți face podeaua ca nouă

Cu ce se curăță lavabila de pe parchet și ce trebuie să faci pentru a scăpa rapid de aceste pete după renovare. Tocmai ai terminat de zugrăvit locuința și ai picături de vopsea lavabilă pe tot parchetul? Dacă ai omis să acoperi podeaua cu folii de plastic, iar acum ai picături de vopsea uscate prin toată casa, nu te descuraja. Există câteva trucuri simple și eficiente care te vor ajuta să scapi de această problemă. Află în rândurile de mai jos cu ce se curăță lavabila de pe parchet.

Cu ce se curăță lavabila de pe parchet. Trucul simplu

Dacă ai terminat de renovat și ai uitat să acoperi suprafețele cum se cuvine, cu siguranță nu ești scutit de anxietatea petelor de vopsea lavabilă. Pe de altă parte, oricât ai fi de atent, pătarea podelelor și chiar a obiectelor de mobilier cu var pare inevitabilă.

Fie că este vorba despre parchet, un covor sau o canapea, vopseaua lavabilă își lasă mereu amprenta, astfel că nu ne rămâne decât să descoperim soluții eficiente în tratarea problemei. Iar dacă nu ai detergenți special concepuți pentru a scoate astfel de pete, acest material te va ajuta cu siguranță.

Trucuri pentru îndepărtarea vopselei

Iată câteva soluții care-ți vor deveni aliați în curățarea lavabilei de pe parchet:

  • Clorul;
  • Acetona;
  • Benzina;
  • Oțetul;
  • Spirtul.

Clorul

Adaugă apă și o măsură de clor într-un recipient și amestecă cu mișcări lente. Înmoaie puțină vată în soluția obținută și aplică direct pe petele de pe parchet. Lasă să acționeze câteva secunde și curăță cu grijă locul cu pricina.

Cu ce se curăță lavabila de pe parchet ca să nu strici podeaua

Acetona

Înmoaie în acetona o dischetă demachiantă sau chiar un burete moale și curăță petele de vopsea de pe parchet. Acetona este o soluție excelentă pentru petele de var, însă ai grijă. Substanța este inflamabilă și volatilă, adică emană aburi – care sunt toxici și acționează asemenea unui drog asupra creierului uman. Atunci când o folosești pentru a curăța petele de pe podea, este recomandat să deschizi toate geamurile din cameră.

Benzina

Înmoaie puțină vată sau o dischetă demachiantă în benzină și freacă petele de var de pe parchet cu mișcări circulare. Benzina reprezintă un diluant excelent, însă îți recomandăm să fii cu băgare de seamă la locul în care o depozitezi (nu în spații închise și, mai ales, nu la îndemâna copiilor).

Cu ce se curăță lavabila de pe parchet foarte rapid. Oțetul, un aliat de nădejde

Bun la toate, oțetul este un agent de curățare potrivit și în cazul petelor de lavabilă. În plus, oțetul nu este toxic și, chiar dacă are un miros destul de puternic, acesta se va risipi numaidecât. Totuși, există un lucru de care trebuie să ții cont: oțetul este acid și poate ataca stratul protector din lac dacă este folosit de mai multe ori.

Spirtul

Spirtul curăță eficient orice tip de suprafață și are proprietăți dezinfectante. Având în vedere că are un miros destul de puternic și este și inflamabil, ar fi bine să aerisești camera după ce l-ai folosit pentru a curăța varul de pe parchet. Pentru a freca zonele cu pete, poți folosi un burete moale sau o cârpă din bumbac.

Alte sfaturi pentru curățarea lavabilei de pe parchet

Totuși, înainte de a apela la una dintre aceste soluții, ar fi bine să știi că, în primele zile, petele de lavabilă pot fi îndepărtate și cu apă fierbinte. Ulterior poți trece la substanțe mai tari, precum alcoolul izopropilic – recomandat și pentru tâmplăria de aluminiu, pentru că nu deteriorează vopseaua. Se curăță zonele unde sunt striații mai mari cu ajutorul unui burete, iar cu o cârpă moale zonele netede.

Cu ce se curăță lavabila de pe parchet
Cu ce se curăță lavabila de pe parchet

Important de precizat că, pentru a scăpa de petele de vopsea lavabilă de pe parchet, poți apela și la bicarbonatul de sodiu, care nu este toxic și nici nu conține alergeni. Fiind abraziv, acesta poate fi utilizat pentru îndepărtarea petelor de var deja uscate.

De asemenea, ține cont că, cu cât sunt mai vechi petele, cu atât îți va fi mai greu sau chiar imposibil să le cureți fără a afecta zona. În cazul în care pata s-a întărit și apelezi la partea abrazivă a buretelui, ai mare grijă la mișcări. În caz contrar, există riscul să zgârii și să degradezi parchetul. La fel de bine poți folisi un șpaclu, dar tot cu băgare de seamă.

Urmăriți Impact.ro și pe