Cu ce se curăță argintul. Ingredientul banal care îți face bijuteriile ca noi

Emanuela Pană 07.06.2022, 15:53
Cu ce se curăță argintul. Ingredientul banal care îți face bijuteriile ca noi

Cu ce se curăță argintul simplu și eficient. Multe doamne și domnișoare adoră bijuteriile de argint și pe bună dreptate. Strălucitoare sau platinate, delicate sau luxoase, bijuteriile din argint au un farmec aparte, mai ales când sunt armonios integrate în ținute atent studiate. Ele vorbesc despre stilul, rafinamentul, feminitatea și autenticitatea celei care le poartă. La fel ca multe alte lucruri dezirabile însă, argintul prezintă și el o problemă: cu timpul, își pierde strălucirea și capătă așa-numita patină, adică se oxidează. Află în continuare cu ce se curăță argintul.

Cu ce se curăță argintul. Cele mai eficiente trucuri

Când vine vorba despre bijuterii, cele din argint sunt prezente pe piață în modele mult mai versatile decât ale altor metale prețioase, fapt pentru care argintul reprezintă prima opțiune în rândul multor femei. Argintul este un aliaj de metal, confecționat adesea din 92,5% argint pur si 7,5% alte metale, ca de exemplu cuprul.

Cu ce se curata argintul. Cum redai stralucirea bijuteriilor tale

Odată cu trecerea timpului, argintul a devenit popular grație costului său – este accesibil la preț – dar și pentru că se găsește pretudindeni și este maleabil. Din argint sunt confecționate numeroase bijuterii și obiecte extraordinare care, din păcate, oxidează mai devreme sau mai târziu. În urma contactului cu oxigenul din aer, cu umezeala sau cu diverse soluții, ba chiar în reacție cu pH-ul pielii, argintul capătă așa-zisa patină.

Vorbim despre un fenomen ce nu poate fi oprit, dar partea bună este că patina poate fi eliminată prin diverse metode naturale. Motivul pentru care oxidează argintul este simplu și este în strânsă legătură cu compoziția sa: argintul pur cu titlul 1000‰ nu oxidează, dar metalul cu care este aliat (de regulă, cuprul) da.

Acum se naște firesc întrebarea: de ce nu sunt confecționate bijuteriile doar din argint? Ei bine, răspunsul este tot unul simplu: argintul pur este un metal prea moale pentru a fi prelucrat cu scopul de a obține bijuterii, fapt pentru care trebuie întotdeauna aliat cu un metal care să îi confere mai multă rigiditate. Prin urmare, „vinovat“ pentru oxidarea bijuteriilor din argint este, de fapt, cuprul cu care acest metal este aliat.

După cum am mai spus, există, din fericire, mai multe metode simple și eficiente de curățare, care nu costă nimic și care te vor ajuta să îți întreții și să îți cureți bijuteriile din argint. În continuare îți vom spune cum poți curăța argintul fără să depui un efort prea mare. Unele metode ți se vor părea cel puțin ciudate, de pildă curățarea cu ketchup, însă ai încredere căci rezultatul va fi uluitor.

Cum cureți bijuteriile din argint cu bicarbonate de sodiu

Nu mai este nevoie să menționăm că bicarbonatul de sodiu, nelipsit din bucătăriile românilor, este bun la toate. Inclusiv pentru curățarea argintului. Așadar, dacă ai în colecția ta câteva bijuterii sau obiecte care au oxidat, fă un amestec din următoarele ingrediente:

  • apă;
  • bicarbonat de sodiu;
  • folie de aluminiu.
Cum cureti obiectele din argint cu bicarbonat de sodiu
Cum cureti obiectele din argint cu bicarbonat de sodiu

Iată cum procedezi: Ia o bucată mai mare de folie de aluminiu și pune-o pe fundul unei cratițe sau modeleaz-o sub formă de ghem. Umple cratița cu 2 litri de apă și pune-o la fiert. Când apa clocotește, adaugă două linguri de bicarbonate de sodiu. Introdu obiectele din argint în amestec și lasă-le câteva minute, sub supraveghere. Când observi că bijuteriile și-au recăpătat strălucirea scoate-le cu grijă, să nu te frigi. Ulterior, nu-ți mai rămâne decât să le lași la răcit.

Cu ce se curăță argintul. Cu folie de aluminiu

Prin expunerea la aer și lumină, argintul devine tern și se înnegrește, întrucât se oxidează și se acoperă de sulfură de argint. În acest caz, îți propunem o altă soluție pentru a-l curăța. Vei avea nevoie de:

  • apă;
  • sare grunjoasă;
  • folie de aluminiu.

Iată cum procedezi: În primul rând, trebuie să menționăm că acest truc este valabil doar în cazul bijuteriilor din argint fără pietre. Așadar, se înfășoară obiectele din argint într-o folie de aluminiu în care se adaugă și sare grunjoasă. Bijuteriile înfășurate în folia de aluminiu se pun în apă caldă, care a clocotit și ulterior a fost lăsată puțin la răcit. După aproximativ 10 minute, se scot bijuteriile și se clătesc bine cu apă. Vrei să întârzii oxidarea lor? Acoperă-le cu un strat de lac de unghii transparent.

Cum cureți bijuteriile cu amidon?

Pentru a-și recăpăta strălucirea, bijuteriile din argint mai pot fi curățate cu un amestec de apă și amidon. Aplică pasta rezultată pe obiectele din argint preferate cu ajutorul unei cârăpe umede și las-o să se usuce. Mai apoi, freacă bijuteriile cu o țesătură abrazivă.

Cum cureți argintul cu ketchup?

Surprinzător sau nu, pasta de roșii îți poate curăța bijuteriile preferate. Tot ce trebuie să faci este să pui ketchup pe un burete și să freci obiectele înnegrite. Dacă observi că patina nu iese, lasă pasta de roșii să acționeze 15 minute. Totodată, dacă bijuteriile au anumite modele, te poți folosi de o periuță de dinți pentru a pătrunde cu ușurință în fiecare colț.

Cu ce se curăță argintul. Trucul cu detergent de rufe

Un alt produs care va da strălucire argintăriei tale este detergentul de rufe. Vei avea nevoie de:

  • o folie de aluminiu;
  • detergent pudră;
  • apă.
Cum cureți argintul cu detergent de rufe
Cum cureți argintul cu detergent de rufe

Iată cum procedezi: Ia un bol de dimensiuni medii și tapetează-l cu folie de aluminiu. Umple bolul cu apă călduță și adaugă o lingură de detergent pudră. Înmoaie obiectele din argin în amestec și lasă-le în castron aproximativ 1 minut. Ulterior, clătește-le cu apă și lasă-le la uscat la aer.

Cum cureți bijuteriile cu oțet alb?

Oțetul alb se dovedește util și în cazul bijuteriilor, făcându-le să arate ca noi. Iată cele trei ingrediente de care ai nevoie:

  • oțet alb;
  • bicarbonat de sodiu;
  • apă.
Cu ce se curăță argintul
Cu ce se curăță argintul

Iată cum procedezi: Înmoaie bijuteriile care s-au înnegrit într-o ceașcă în care ai adăugat oțet alb și două linguri de bicarbonat de sodiu și lasă-le acolo pentru 2-3 ore. Clătește obiectele cu apă rece și usucă-le cu ajutorul unei cârpe.

Ce poți face ca bijuteriile să oxideze mai greu?

A ști ce conduce la oxidarea bijuteriilor preferate din argint reprezintă un prin pas în întârzierea procesului. În continuare îți vom oferi câteva sfaturi care te vor ajuta să menții strălucitoare colierele și brățările din argint pentru mai mult timp:

  • Poartă mai des bijuteriile – în caz că nu știai, uleiurile naturale ale pielii ajută la menținerea strălucirii bijuteriilor din argint. Prin urmare, una dintre cele mai simple variante de a preveni oxidarea timpurie a obiectelor este pur și simpla lor purtare.
  • Nu purta bijuteriile din argint în timpul treburilor casnice – coroziunea și oxidarea bijuteriilor din argint este accelerată de produsele de curățat, de apa clorurată și chiar de transpirație.
  • Nu lăsa bijuteriile la soare – înainte de a te expune la soare pentru un timp îndelungat (la mare sau la piscină), asigură-te că ai îndepărat brățara de la mână sau lanțul de argint de la gât. Razele soarelui pot accelera pătarea argintului.
  • Pune-ți la urmă bijuteriile – din generație în generație, femeile au învățat să își pună bijuteriile ca ultim pas, iar asta dintr-un motiv întemeiat. Machiajul, loțiunile de corp, spray-urile de păr și parfumurile accelerează oxidarea argintului.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...