Cu ce poți înlocui cafeaua. Băuturi care îți dau energie

Cu ce poți înlocui cafeaua. Băuturi care îți dau energie

Fără doar și poate, cafeaua este băutura preferată de dimineață a multora dintre noi. În timp ce unii oameni o beau dulce, amară cu lapte sau fără, alții aleg să nu consume deloc cafea. Dacă și tu te afli printre cei din urmă, în rândurile care urmează vei afla cu ce poți înlocui cafeaua. Iată câteva alternative pe care le poți încerca.

Alternative delicioase și sănătoase. Cu ce poți înlocui cafeaua

Înlocuirea cafelei de dimineață cu altă băutură nu trebuie să fie deloc complicată, mai ales că există o mulțime de băuturi delicioase și sănătoase pe care le putem savura. Indiferent dacă ai decis să renunți la cafea de tot sau doar pentru o perioadă, pentru a putea face acest lucru va trebui să găsești un înlocuitor. Așadar, iată cu ce poți înlocui cafeaua.

Cafea de cicoare

La fel ca boabele de cafea, rădăcina de cicoare poate fi prăjită, măcinată și preparată într-o băutură fierbinte delicioasă. Are un gust foarte asemănător cu cel al cafelei, însă nu conține cofeină. În plus, este o sursă bogată de inulină, care poate ajuta la digestie. De asemenea, poate stimula ficatul să producă mai multă bilă, care ajută la digestia grăsimilor. Rădăcina de cicoare poate fi găsită gata măcinată și chiar prăjită, așa că este foarte ușor de preparat, la fel ca o cafea obișnuită.

Cu ce poți înlocui cafeaua
Cu ce poți înlocui cafeaua – Ceai Yerba Mate

Ceai Matcha

Acest ceai verde este obținut prin aburirea, uscarea și măcinarea frunzelor plantei Camellia sinensis. Această băutură aduce multe beneficii organismului uman. Conform unor studii, consumul regulat de ceai verde poate scade semnificativ riscul de hipertensiune arterială.

Specialiștii susțin că acest tip de ceai ajută la reducerea greutății și a grăsimii corporale, fiind asociat totodată cu un risc mai scăzut de diabet. Ceaiul Matcha are o aromă proaspătă și poate fi un înlocuitor perfect pentru cafea.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Mod de preparare:

Mai întâi vom cerne 2 lingurițe de pudră matcha într-un bol de ceramică folosind o sită fină. Adăugăm apoi apă fierbinte și amestecăm ușor până când pulberea se dizolvă. Băutura este gata după ce deasupra se formează o spumă subțire.

Cu ce poți înlocui cafeaua – Ceai Yerba Mate

Yerba mate este un ceai de plante făcut din frunzele uscate ale arborelui „llex paraguriensis” din America de Sud. Așadar, dacă ești în căutarea unui înlocuitor pentru cafea, însă nu vrei să renunți la cofeină, acest tip de ceai poate fi alegerea perfectă.

De menționat este faptul că, o ceașcă de ceai yerba mate, de aproximativ 250 ml, conține în jur de 80 mg de cofeină, conținut similar cu cel al unei cești de cafea. În plus, yerba mate are un conținut bogat de compuși vegetali. Studiile au arătat că ceaiul din aceste frunze poate fi mai bogat în antioxidanți decât ceaiul verde.

Printre altele, yerba mate conține și multe minerale, vitamine, tiamină, fosfor, fier și calciu. Pentru a prepara ceaiul, trebuie să înmuiați frunzele în apă fierbinte timp de 4 – 5 minute. Deși se spune că are multe beneficii pentru sănătate, ceaiul yerba mate trebuie consumat cu moderație.

Află și Cu ce poți înlocui sarea în mâncare!

Chai

Cu ce mai poți înlocui cafeaua? Chai este un ceai negru preparat din ierburi aromatice și condimente. Deși conține mai puțină cofeină decât cafeaua, specialiștii susțin că ceaiul negru poate îmbunătăți vigilența mentală și ne dă energie. Atât ceaiurile verzi, cât și cele negre sunt preparate din „Camellia sinensis”. Cu toate acestea, ceaiul negru trece printr-un proces de fermentație, în urma căruia își schimbă componența chimică.

Unele studii au asociat consumul de Chai cu un risc mai redus de boli de inimă. Pe lângă potențialele sale beneficii pentru sănătate, acest tip de ceai are un gust plăcut și un miros reconfortant. Poate fi preparat în mai multe moduri, însă o modalitate simplă de a pregăti 2 cești este următoarea:

Mai întâi vom zdrobi 4 semințe de cardamom, 4 cuișoare și 2 boabe de piper negru. Apoi, într-o cratiță turnăm 500 ml de apă filtrată, iar în aceasta punem o felie de ghimbir proaspăt, 1 baton de scorțișoară și condimentele zdrobite. Acum, aprindem focul și aducem amestecul la punctul de fierbere, după care luăm cratița de pe foc. Adăugăm în apa fierbinte 2 pliculețe de ceai negru și lăsăm la infuzat pentru aproximativ 10 minute. Strecurăm apoi lichidul, după care îl putem savura.

Citește și Cu ce poţi înlocui uleiul de floarea soarelui!

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...