Pensii și salarii mai mari de la 1 ianuarie. Cu cât ar urma să fie majorate veniturile românilor

Beatrice Dumitru 01.10.2022, 17:18
Pensii și salarii mai mari de la 1 ianuarie. Cu cât ar urma să fie majorate veniturile românilor

Salariile și pensiile se vor majora de la 1 ianuarie 2023. Guvernul discută variantele de calcul pentru creșterea pensiilor și salariilor, mai ales după ce în Parlamentul European a fost votată o directivă referitoare la salariul minim, care trebuie să asigure cetățenilor un trai decent. Iată cu cât se vor majora pensiile și salariile din 2023.

Cu cât vor crește salariile și pensiile

Parlamentul European a adoptat în luna septembrie o directivă privind salariile minime în UE, care prevede că țările membre, inclusiv România, trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc permit lucrătorilor să aibă un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor. Astfel, salariul minim pe economie trebuie să fie jumătate din salariul mediu pe economie din fiecare țară europeană.

În acest context, Guvernul condus de Nicolae Ciucă discută variante de majorare a pensiilor și a salariului minim de anul viitor, cifrele urmând sa fie incluse în legea bugetului de stat. Pensiile vor crește cu maximum 11%, iar salariul minim ar putea crește cu 400 de lei, la 3000 de lei, la 2.550 de lei brut, susțin surse guvernamentale citate de Digi24.

Pensii și salarii mai mari de la 1 ianuarie. Cu cât ar urma să fie majorate veniturile românilor
Pensiile se vor majora cu 11%.

„Pensiile trebuie să crească de la 1 ianuarie 2023”

Ministrul Muncii Marius Budăi a susținut că pensiile vor fi majorate cu cel puţin 10%, dar acum varianta de lucru a coaliției de guvernare este ca acestea să crească cu 11%.

Important este că ne-am înţeles, în coaliţie suntem cu toţii la aceeaşi concluzie, că pensiile trebuie să crească de la 1 ianuarie 2023. Nu voi accepta niciodată ca din funcția de ministru să fie înghețări de venituri ale cetățenilor români. Avem scenariile pe masă şi vom lua decizia în cel mai scurt timp. Va fi o creştere de cel puţin 10%”, a declarat Marius Budăi, pe 29 septembrie la Antena 3 CNN.

Guvernanții au anunțat în dese rânduri că vor majorarea pensiilor și salariilor, dar nu anul acesta, iar luna trecută, premierul Nicolae Ciucă afirma că există voința politică din partea coaliției de guvernare să fie crescute salariul minim și pensiile în anul 2023.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...