Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2022. Anunţ oficial

Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2022. Anunţ oficial

În urma unui anunț oficial, pensiile cresc începând cu data de 1 ianuarie 2022. În recentele declarații se arată că punctul de pensie va fi corelat cu inflația.

Pensiile cresc începând cu 1 ianuarie 2022

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, pensionarii vor primi mai mulți bani de la stat. În urma ultimelor declarații ale oficialilor, veniturile pensionarilor vor fi corelate atât cu inflația cât și cu creșterea salariului minim brut pe economie.

„E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie şi mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuţi tot mai mulţi bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile.

Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru şi vă daţi seama că politic discutând îţi doreşti să creşti pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câştig electoral, dar este şi o responsabilitate să le poţi plăti. Ne dorim ca acea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă şi să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creştere”, a declarat Dan Vîlceanu într-un interviu.

Ministul de Finanțe a afirmat că această creștere va fi cuprinsă între 6 și 7 puncte procentuale începând cu data de 1 ianuarie a anului următor. Potrivit lui Dan Vîlceanu, va fi urmată varianta ministerului Finanțelor, aceea de a indexa pensiile cu rata inflației.

„Şi cu jumătate din salariul mediu brut pe economie, pentru că asta a fost şi asta este şi acum una dintre regulile din lege. Ca procent, dacă luăm în considerare inflaţia din 2019, pentru că aceea se ia în considerare acum, poate 6-7%, să vedem cât va fi exact când vom face aceste calcule”, a spus ministrul.

cresc pensiile
Dan Vilceanu a facut anuntul cu privire la majorarea pensiilor incepand cu anul urmator

Majorarea a fost anunțată anterior

Anterior, Florin Cîțu anunțase anterior că începând cu data de 1 ianuarie 2022 se va reveni la vechiul sistem de majorare a punctului de pensie.

”De la 1 ianuarie 2022, pensiile vor fi majorate în raport cu inflaţia şi creşterea salariului minim brut pe economie. Revenim la legislaţia care spunea că pensiile cresc anual, transparent, cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea salariului mediu brut”, a afirmat Florin Cîţu.

Fostul lider PNL, Ludovic Orban, anunța încă din luna august majorarea punctului de pensie începând cu anul următor.

”Există o decizie luată cu privire la pensii. Pensiile vor creşte de la data de 1 ianuarie 2022. La baza creşterii punctului de pensie stă formula care a existat în Legea 263 şi anume compensarea proporţiei de sută la sută a pierderii puterii de cumpărare ca urmare a inflaţiei şi, de asemenea, creşterea puterii de cumpărare prin creşterea punctului de pensie cu 50% din creşterea salariului brut pe economie”, a spus Orban, la Parlament.

Urmăriți Impact.ro și pe