EXCLUSIV

Cu cât ar trebui plătită Delia ca să reprezinte România la Eurovision. Un vestit artist rupe tăcerea: „Ia și 25.000 de euro la un concert, nu e artistă făcută la eprubetă”. Exclusiv

Simona Ecovoiu 18.01.2023, 18:43

La actuala selecție națională Eurovision, de pe lista concurenților au dispărut brusc numele grele din muzica românească. Reporterii Impact.ro au stat de vorbă cu vestiți soliști, muzicieni și compozitori și toți susțin, la unison, că cele două mari voci, Delia și Andra, aflate într-o permanentă competiție, ar fi rețeta de succes, individual sau într-un duet exploziv. Delia este însă prea prinsă cu recitalurile pentru care ia bani frumoși, ca să aibă timp de Eurovision, unde nu e plătită.

Ce spune Săndel Bălan, care a compus pentru Eurovision: „Aș merge pe mâna Deliei și a Andrei”

Delia și Andra nu mai au pe lista de priorități și o participare la Eurovision, deși colegii lor de breaslă le dau mari șanse să aducă României marele trofeu. Iată ce spun artiștii care le apreciază valoarea artistică, vocile de excepție. Săndel Bălan, fost impresar al trupei Andre, ar merge pe mâna lor, la concurs:

„Andra și Delia, da, sunt două variante foarte bune, aș merge pe mâna lor. Toate trei au șanse maxime, n-aș putea să le departajez, am fost cu ele în multe evenimente, îl vezi pe artist în spectacole, acolo unde lumea îl aplaudă, nu la filmări. Am avut și cu Andra câteva evenimente.

La cum evoluează lucrurile, însă, pe show, e un concurs de compoziție, nu e un concurs de interpretare, Eurovision e un concurs de creație. Poate să vină cineva cu o piesă mai comercială și să aibă șanse foarte mari și lumea să înlemnească lângă ei.

Multe piese au avut succes, mi-a plăcut Loren, avea și un refren comercial. Una dintre condiții este și cât se merge pe pilonul modern, pe orchestrație. Și eu am scris piese pentru Eurovision, mi-am încercat și eu norocul, am avut piese în preselecții”, ne-a declarat Săndel Bălan, exclusiv pentru Impact.ro.

Victor Yila de la „Vouă”, despre Delia: „Aș trimite-o la Eurovision, ar face show. Nu e artistă făcută la eprubetă, ca altele”

Victor Yila, actor și solist în grupul „Vouă”, stabilit în România, de 25 de ani, este însă de părere că Delia nu mai participă la Eurovision pentru că timpul nu îi permite, având plină agenda cu spectacole plătite regește:

„Se zvonește că Delia ia și 25.000 de euro la un concert, e valoroasă, nu e artistă făcută la eprubetă, ca altele. Dar cred că trebuie să o plătim noi ca să ne reprezinte, nu cred că ar merge neplătită, căci ar pierde contractele bănoase, cu pregătirile și cu repetițiile pentru Eurovision. Delia ar face show, da, la Eurovision”, ne-a declarat artistul, în exclusivitate pentru Impact.ro.

Mihai Trăistariu, loc 4 la Eurovision, în 2006: „Nu-mi plac artiștii care nu au glas, acolo se cântă live”

Mihai Trăistariu nu s-a mai prezentat, la actuala ediție Eurosivion, susținând că niciuna, dintre cele 40 de melodii propuse, nu i-ar fi adus trofeul. Iată pe cine ar trimite, însă ca să ne reprezinte:

„Andra și Delia, da, pot fi variante foarte bune. Nu-mi plac artiștii care nu au glas, acolo se cântă live. Luminița Anghel, Paula Seling, eu și Monica Anghel am fost în față. Contează melodia, dacă piesa nu e bună poți să ai vocea vocilor, că nu faci nimic. Sunt foarte mulți tineri foarte buni de la „Vocea României”, „Românii au talent”, mulți ar putea să facă o carieră.

Dacă nu dai din coate, nu răzbați, așa cum am făcut eu, nu reușești, mulți se pierd pe parcurs. O să apară cineva și la Eurovision, la un moment dat, care o să facă furori”, ne-a declarat Mihai Trăistariu, pentru Impact.ro.

Horia Moculescu: „Le-aș trimite pe Delia și pe Andra, fără probe”

Dar și celebrul compozitor Horia Moculescu este de părere că Delia și Andra ne-ar putea reprezenta cu succes:

„La Eurovision, le-aș trimite, fără probe, pe Andra și pe Delia, dar și Lora este o voce foarte bună. Nu știu dacă Andra este mai bună decât Delia, poate că are un repertoriu mai bun. Delia e o voce impecabilă”, ne spunea Horia, într-un interviu pentru Impact.ro.

Iată de ce au ratat Delia și Andra finala Eurovision, în edițiile din 2006 și 2007

Ambele artiste și-au încercat însă norocul la Eurovision, însă niciuna nu a prins lozul câștigător. Delia s-a înscris, la ediția din 2006, cu piesa „Gândești prea high”. Fanii i-au lăsat recent un mesaj încurajator în dreptul videoclipului postat pe Internet: „Cu experiența de acum cred că ar fi putut câștiga Eurovision”.

Iar Andra a ratat să reprezinte România, după ce s-a dovedit că piesa „Dracula, my love”, interpretată cu Smiley, fusese difuzată înainte de competiție, contrar regulamentului.

Fanii artistei au fost profund dezamăgiți: „Dacă i-ar fi lăsat să meargă la Eurovision ar fi câștigat mai mult ca sigur. Păcat”. Alt admirator a scris, pe conturile sociale: „Din câte știu eu, piesa nu a fost descalificată din cauza plagiatului (nu mi s-a părut plagiat), ci pentru că a mai fost cântată la un concert de Andra & Simplu, înainte de termenul în care se puteau „dezvăluit” piesele de la Selecția Națională”.

Finala Eurovision 2023 se va desfășura în Marea Britanie, în perioada 9-13 mai. Reprezentatul României va fi desemnat luna viitoare, în cadrul unui show difuzat de TVR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...