Cu cât a crescut plata la întreținere în Capitală, pentru un apartament cu 2 sau 3 camere. Suma este uriașă față de anul trecut

Cu cât a crescut plata la întreținere în Capitală, pentru un apartament cu 2 sau 3 camere. Suma este uriașă față de anul trecut

Bucureștenilor le este din ce în ce mai greu să facă față scumpirilor din ultima perioadă. Prețurile la produse alimentare, utilități și carburanți s-au majorat, iar acum trebuie să plătească mai mult și la întreținere. Mulți români se văd nevoiți să stea în frig în toiul iernii, pentru că nu au efectiv cu ce bani să plătească lunar la administrația blocului.

Tarifele la curent și gaze au explodat

Urmează o iarnă grea pentru milioane de români! Bucureștenii ar putea ajunge să plătească şi de trei ori mai mult la întreținere, în următoarea perioadă, dacă subvențiile vor fi eliminate. Edilul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că gigacaloria va ajunge să coste 600 de lei, în această iarnă, cu 100 RON mai mult ca acum.

Cu trei zile înainte ca, în București, să înceapă furnizarea căldurii în apartamente și garsoniere, prețul gigacaloriei era o necunoscută. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar trebui să anunțe care va fi prețul gigacaloriei în Capitală, după ce tarifele la curent și gaze s-au majorat foarte mult.

Plata la întreținere în București, cu 265% mai mare decât anul trecut

Primarul Nicușor Dan spune că, pentru un apartament cu două camere, întreținerea va fi mai scumpă cu aproximativ 100 de lei. Însă, specialiștii sunt de altă părere. Aceștia trag un semnal de alarmă că factura la întreținere depinde de nivelul subvenției pentru gigacalorie.

Recent, edilul Capitalei a anunțat că gigacaloria va fi 600 de lei, mai scumpă cu aproximativ 20% din cauza prețurilor uriașe la energie electrică si gaze. Acest lucru va avea un impact major la plata întreținerii lunare. Iată cât va ajunge să fie plata la întreținere în Capitală, pentru un apartament cu două sau trei camere.

Este foarte important ca membri asociației să urmărească recuperarea datoriilor

Cât va costa încălzirea la un apartament cu două camere, în Capitală?

Un scenariu optimist spune că:

în 2020: 164 de lei/lună

în 2021: 275 de lei/lună (dacă gigacaloria va fi de 600 de lei, se menține subvenția).

Un scenariu pesimist, fără subvenție: 600 de lei/lună, cu 265% mai mult decât anul trecut!

Cât va costa încălzirea la un apartament cu 3 camere?

Același scenariu optimist arată că, dacă în 2020, bucureștenii plăteau 220 de lei/lună, în această iarnă, suma va fi de 365 de lei/lună (dacă gigacaloria va fi de 600 de lei, se menține subvenția). Dacă este eliminată subvenția, atunci trebuie să scoată din buzunare nu mai puțin de 800 de lei lunar, cu 265% mai mult decât anul trecut, potrivit Antena 3.

Formular pentru ajutorul de încălzire în 2021

Românii pot cere un ajutor lunar pentru încălzirea locuinței, printr-un formular pe care îl depun până la o anumită dată. Această soluție îi ajută pe consumatorii cu venituri mici să se descurce cu plata facturilor la întreținere, în timpul sezonului rece.

Astfel, pentru a primi ajutoare de încălzire în 2021, trebuie să completezi un formular de 14 pagini, pe care îl depui până la o anumită dată, astfel încât să beneficiezi de un ajutor financiar pentru plata întreținerii pe timp de iarnă. În 2021, data limită a fost 15 octombrie.

Din primăvara lui 2022, ajutorul pentru încălzirea locuinței va fi înlocuit de venitul minim de incluziune, care va avea o componentă numită supliment pentru locuire. Practic, suplimentul pentru locuire va lua locul ajutorului pentru încălzirea locuinței pe timp de iarnă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...