Ce români fac parte din categoria consumatorilor vulnerabili de energie electrică. Doar aceştia pot amâna plata facturilor

Nicu Stan 19.10.2021, 08:21
Ce români fac parte din categoria consumatorilor vulnerabili de energie electrică. Doar aceştia pot amâna plata facturilor

Legea consumatorului vulnerabil, conform căreia se vor acorda ajutoare financiare la factura de încălzire și energie intră în vigoare începând cu 1 noiembrie 2021. Conform Legii, consumatorii vulnerabili sunt românii care au venituri mai mici de 2.497 de lei.

Cine va beneficia de ajutor financiar la facura de gaze și curent. Cine sunt beneficiarii Legii Consumatorului Vulnerabil

Astfel, 11% dintre consumatorii români de energie electrică sunt consumatori vulnerabili, conform unei cercetări recente a Asociației Agențiilor de Reglementare din Europa.

Agenţia nu oferă date despre toate țările UE, însă, din informațiile făcute publice în ultimul său raport pe această temă, în Ungaria şi Polonia consumatorii vulnerabili reprezintă dar 0,8%, respectiv 0,7% din locuitori.

Cine beneficiaza de ajutor financiar la plata curentului și incalzirii
Cine beneficiaza de ajutor financiar la plata curentului și incalzirii

Câți cetățeni vulnerabili sunt în Franța, Spania și Belgia

Metodologia de definire a consumatorului vulnerabil diferă de la țară la țară. Sunt definiţii explicite şi implicite în 16 state din Europa pentru electricitate şi în 12 pentru gaze.

Spre exemplu, în Portugalia, procentul este mai mare decât în România, 12,5%, iar în Franţa, Spania şi Belgia este aproape cât în România, respectiv 9,9%, 9,2% şi 9,1% din populație.

Cine este românul vulnerabil, conform Legii

„Client vulnerabil este clientul final aparținând unei categorii de clienți casnici care, din motive de vârstă, sănătate sau venituri reduse, se află în risc de marginalizare socială și care, pentru prevenirea acestui risc, beneficiază de măsuri de protecție socială, inclusiv de natură financiară. Măsurile de protecție socială, precum și criteriile de eligibilitate pentru acestea se stabilesc prin acte normative”, se arată în Legea Energiei.

Amânarea plății facturilor cu 6 luni

Conform Legii, consumatori vulnerabili vor beneficia de unele drepturi. Astfel, Comisiile economice reunite au votat în unanimitate, în bloc, mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie, potrivit Agerpres.

PSD a propus un amendament prin care consumatorii vulnerabili să poată amâna plata facturilor cu 6 luni.

Profit plafonat la 5% pentru furnizori

Profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare.

Amendamentele aduse de PNL prevăd mărire sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor și plafonarea prețului, pentru consumatorii casnici, precum și exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuției de cogenerare și a accizei și reducerea TVA, pentru cei noncasnici.

Ce prețuri vor plăti românii la gaze și curent electric

De asemenea, producătorii locali de gaze naturale sunt supraimpozitați într-un mod asemănător încă din 2013.

Prețurile la curent electric și gaze naturale se plafonează, pentru clienții casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Plafonul reprezintă prețul final facturat pentru clientul casnic.

Lista beneficiarilor vulnerabili, lărgită

În plus, lista beneficiarilor, potrivit Legii Energiei, a fost lărgită și la alte categorii.

“Totodată pentru aplicarea facilităţilor, s-a propus stabilirea şi a altor categorii de clienţi vulnerabili: consumatorii a căror viaţă sau sănătate este în pericol iminent în cazul deconectării de la alimentarea cu energie electrică, consumatorii cu dizabilităţi sau deficienţe fizice sau mentale sau cu boli grave, consumatorii în vârstă de peste 65 ani care locuiesc singuri sau împreună cu persoane din aceeaşi categorie de vârstă”, mai arată Legea Energiei.

Urmăriți Impact.ro și pe