Românii care locuiesc la bloc și sunt restanțieri la plata întreținerii au parte de vești proaste. Ignorarea scadenței le poate aduce adevărate neplăceri, în conformitate cu legea asociațiilor de proprietari.
Potrivit legii asociațiilor de proprietari, termenul de plată a sumelor datorate unei asociații este de 30 de zile de la data afișării la avizier. Dacă se depășește acest termen cu mai mult de alte 30 de zile, asociația poate stabili penalități.
Astfel, penalitățile pot începe să fie calculate la 60 de zile de la afișarea sumelor de plată. Acestea pot fi de cel mult 0,2% pentru fiecare zi de întârziere, dar fără ca totalul să depășească suma la care s-au aplicat.
În textul Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor se menționează că ”penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2%”. Prin urmare, reprezentanții fiecărei asociații pot stabili exact procentul aplicat.
Administratorul fiecărui bloc are obligația să notifice în scris locatarii restanțieri la întreținere și să înștiințeze președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari despre acestea.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]La 90 zile de la afișarea listei cu cheltuielile, președintele asociației de proprietari are dreptul să acționeze în instanță proprietarul pentru neplata întreținerii.
În cazul în care în urma acțiunii în instanță rezultă o sentință favorabilă asociației, aceasta poate să fie pusă în executare pentru recuperarea datoriilor prin modalitățile prevăzute de Codul de procedură civilă.
De altfel, asociația de proprietari trebuie să ia măsuri ca să recupereze sumele ce nu au fost plătite. Aceasta are la dispoziție trei ani, conform legii. Altfel, restanțele la întreținere se prescriu.
”Autoritățile administrației publice locale au drept de preempțiune la preț egal asupra locuințelor aflate în procedura de executare silită pentru recuperarea datoriilor proprietarilor la cotele de contribuție la cheltuielile asociației, cu respectarea normelor de procedură civilă în vigoare.
Aceste locuințe vor fi folosite ulterior numai ca locuințe sociale, proprietarii executați silit având prioritate la repartizarea acestora, numai dacă îndeplinesc condițiile de acces la locuințele sociale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, mai arată legea.
Banii proveniți din aplicarea penalităților pentru restanțierii la întreținere ajung în fondul de penalități al asociației de proprietari. Aceste sume pot fi folosite doar în două scopuri.
Mai întâi, banii din penalitățile colectate după neplata utilităților pot fi folosiți pentru acoperirea penalităților impuse asociației de proprietari de către terți. Apoi, acești bani se pot folosi pentru cheltuieli cu reparațiile asupra proprietății comune, reabilitare termică ori consolidare. Utilizarea lor în alte scopuri este interzisă de lege.