EXCLUSIV

Crucea Roșie română ajută oamenii și pe teritoriul Ucrainei. Director: „Se poate intra până la Cernăuți”. EXCLUSIV

Iulia Statie 28.02.2022, 16:00

Românii și-au unit forțele pentru ucrainenii care au trecut granița și au ajuns în țara noastră, departe de pericol. Între timp, organizațiile umanitare încearcă să rezolve cât mai multe probleme, să strângă produse și să le ofere alinare celor care și-au lăsat casele în urmă.

Noi informații despre ce se întâmplă la Vamă

Crucea Roșie Română a acționat foarte repede, mergând la graniță pentru a rămâne alături de persoanele îndurerate din Ucraina. Directorul general al organizației ne-a explicat faptul că autoritățile din țara noastră s-au mobilizat într-un timp foarte scurt.

„Noi am fost prezenți în Vamă de sâmbătă, dar de la sediul central ne-am dus de duminică acolo pentru că a trebuit să ne pregătim o serie de lucruri. Spre exemplu, ne-am dus cu tirul nostru, în care aveam 100 de corturi, s-a dovedit că nu aveau nevoie de ele, dar le-am luat pentru că nu știam cât de pregătiți sunt cei de la ISU. Ne-am dus și cu un generator, dar și cu mașini în care aveam o serie de produse și lucruri pentru a organiza cortul Crucea Roșie în Vama de la Siret.”, ne-a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.

„Autoritățile noastre nu au îngreunat trecerea lor”

De asemenea, Ioan Silviu Lefter a fost impresionat de ce a văzut la Vamă, explicând că micuții care au ieșit din Ucraina pentru a trece în România sunt triști, înfrigurați, dar și obosiți. Trecerea ucrainenilor nu a fost îngreunată de autoritățile din România.

„Duminică la prima oră am participat în ședința de comandament de la Suceava, era și Raed Arafat acolo, cu toți factorii locali. Am plecat în Siret apoi, este impresionant ce am văzut acolo. De multe ori ai senzația că nu totul este așa cum se prezintă la televizor, dar este chiar mai rău.

Te încearcă sentimente groaznice, vezi copiii speriați, obosiți, înfrigurați. Autoritățile noastre nu au îngreunat trecerea lor prin vamă, problema a fost la Vama din Ucraina. Au fost niște cozi imense. La noi autoritățile s-au mobilizat foarte bine, este loc de mai bine peste tot, dar apreciez organizarea în situația această de criză.”

Ce a fost stabilit

A fost organizată și o întâlnire alături de guvernatorul militar de la Cernăuți pentru ca anumite probleme să fie rezolvate cât mai repede. Punctual, acolo s-a discutat despre accelerarea treceriii prin Vamă, dar și despre trimiterea unui coridor umanitar.

„Am participat la toate comandamentele din Vamă. Am avut și o întâlnire organizată cu guvernatorul militar de la Cernăuți, ieri, la prânz. Este un om deosebit, foarte deschis. Am vrut să îl rugăm să accelereze trecerea prin vamă, ca să nu mai stea oamenii acolo, l-am asigurat de faptul că toți sunt foarte bine primiți în România. A doua rugăminte a avut legătură cu trecerea tirurilor, avem o mulțime. De asemenea, am stabiliit un coridor umanitar pentru a trece în Ucraina, nu puteam intra în țară.”

„Se va intra doar până în Cernăuți”

Cu acestea fiind spuse, se va intra doar până în Cernăuți pentru a se oferi alimente neperisabile. Atunci când vine vorba despre medicamente, Ioan Silviu Lefter a punctat că o să existe o discuție în viitor cu firmele din România care au aceste produse.

„Nu putem intra în casele oamenilor dacă nu ne dau drumul. Trebuie asigurat un coridor umanitar alături de autoritățile locale de acolo. Se va intra doar până în Cernăuți, acolo se vor strânge toate ajutoarele. Am stabilit și de ce este nevoie, printre care produse și alimente neperisabile. Au nevoie și de medicamente, dar încă nu se știe cum trebuie să fie abordată problema. O să vorbim cu niște firme de medicamente din România.”, a explicat directorul general de la Crucea Roșie Română.

Crucea Roșie română ajută oamenii și pe teritoriul Ucrainei

În Vamă nu mai este nevoie de produse

Astăzi, 28 februarie, o să intre 3 camioane în Ucraina, venite din partea Semilunei Roșie Turcă. Între timp, miercuri, 1 martie, 6 camioane aflate sub emblema organizației Crucea Roșie Română o să treacă granița. În Vamă nu mai este nevoie de produse, ținând cont că mulți și-au oferit ajutorul:

„Astăzi o să intre în Ucraina 3 camioane de la Semiluna Roșie Turcă, iar miercuri ne ducem noi cu 6 camioane de la Emag. Ne sună pentru a organiza cât mai des convoaie umanitare către Ucraina, sub emblema Crucii Roșii. În Vamă nu mai este nevoie de nimic, cetățenii s-au organizat foarte bine. Sunt foarte multe produse.”

„Cel mai trist este să te uiți în ochii copiilor speriați”

Mulți români au decis să vină cu soluții pentru persoanele care au ajuns în țara noastră, astfel că și-au pus la dispoziție casele pentru a oferi cazare. În același timp, Crucea Roșie Bulgară a venit cu o ofertă, anume de a lua 100 de cetățeni, costurile fiind incluse.

„S-a făcut o tabără intermediară de corturi ISU, plus o școală din Rădăuți, colegii mei au mers în aceste locuri. De acolo îi dirijează către plecările în București, Iași, atunci când vine vorba de transport. Pentru cei care vor să rămână în țară, există o bază de date la departamentul pentru Situații de Urgență unde au centralizat toate ofertele cetățenilor care și-au pus la dispoziție casele sau casele de vacanță.

A venit și o ofertă de la Crucea Roșie Bulgară care își dorește să primească 100 de cetățeni pe cheltuiala proprie. Solidaritatea este impresionantă. Cel mai trist este să te uiți în ochii copiilor speriați și înfrigurați, stau cam 30 de ore la coadă. Am văzut coada de dincolo, este ceva de speriat. Noi nu putem intra, doar până la Cernăuți, până la urmă, este vorba de o țară aflată în plin război.”, a transmis directorul general de la Crucea Roșie Română.

„E teritoriul unui alt stat, nu se pot face alte reguli”

Ioan Silviu Lefter privește cu optimism viitorul apropiat atunci când vine vorba despre găsirea unor soluții cu privire la persoanele care trec granița. În cele din urmă, cele mai bune vești au legătură cu trecerea până în Cernăuți pentru a se oferi ajutoare și produse.

„Mai departe poate intra doar în teatrul de război doar Comitetul Internațional de la Crucea Roșie, nu se poate intra fără acceptul autorităților actuale, care răspund de ce se întâmplă în Ucraina.

Pe măsură ce se scurg evenimentele, o să se găsească soluții. Urmează să discut și cu Federația astăzi și o să se transmită ce necesități sunt. Ne-am bucurat că putem trece până în Cernăuți, am stat la barieră până a venit domnul guvernator, am dat mâna și ne-a condus înauntru. E teritoriul unui alt stat, nu se pot face alte reguli.

Aseară au stat în frig, a nins. Am plecat cu un sentiment neplăcut după ce am văzut ochii copiilor. Când plângeau, toată lumea sărea cu o ciocolată, cu ceva, ca să îi îmbuneze. Este impresionant.”, a concluzionat Ioan Silviu Lefter.

Urmăriți Impact.ro și pe