Ultimele cuvinte ale ucrainenilor care apărau Insula Șerpilor | Răsturnare de situaţie: militarii ar putea fi în viaţă

Ana Anitoiu 27.02.2022, 09:02
Ultimele cuvinte ale ucrainenilor care apărau Insula Șerpilor | Răsturnare de situaţie: militarii ar putea fi în viaţă

Ultimele cuvinte ale ucrainenilor care apărau Insula Șerpilor se aud într-o înregistrare. Cei 13 polițiști de frontieră ar fi fost bombardați la scurt timp, după ce militarii ruși le-au dat șansa să se predea, iar ei i-au refuzat într-un mod sfidător. Primele informații conform cărora aceștia au fost uciși au fost contrazise.

Răsturnare de situaţie. Militarii de pe Insula Șerpilor ar putea fi în viaţă

Update duminică, 27 februarie, ora 09:02. Serviciul de Grăniceri al Ucrainei a anunțat pe Facebook, sâmbătă seară, că militarii ucraineni care au apărat Insula Șerpilor și despre care s-a spus că au fost uciși după ce au refuzat să se predea rușilor ar putea fi în viață.

„Avem informații că toți apărătorii ucraineni ai Insulei Șerpilor ar putea fi în viață. Presa rusă a raportat că militarii ucraineni de pe insulă au fost trimiși la Sevastopol. Informațiile preliminare conform cărora polițiștii de frontieră ar putea fi morți au venit înainte ca apărătorii să piardă legătura.

După cum s-a raportat anterior, pe 24 februarie, agresorul a utilizat armele navale și a folosit avioane de luptă asupra grănicerilor și soldaților Forțelor Armate de pe Insula Șerpilor. Conform informațiilor disponibile la acea vreme, infrastructura a fost distrusă și insula a fost capturată.

Înainte de aceasta, inamicul a încercat în mod repetat, în zadar, să intimideze apărătorii ucraineni cu solicitări de capitulare și a primit un singur răspuns corect – nimeni nu se va preda. Înțelegem că propagandiștii ruși știu să atace informațional și să se folosească de propagandă, menționând că apărătorii ucraineni s-au predat”, a transmis Serviciul de Grăniceri al Ucrainei.

Acesta a adăugat că au continuat încercările de a afla ce s-a întâmplat cu apărătorii ucraineni de pe Insula Șerpilor. Acum, după ce au primit date referitoare la locația probabilă a militarilor, SBGS și Forțele Armate lucrează la identificarea soldaților.

„Sperăm din suflet ca băieții să se întoarcă acasă cât mai curând, iar informațiile primite la momentul atacului asupra morții nu vor fi confirmate. Slavă apărătorilor ucraineni!”, a mai transmis Serviciul de Grăniceri.

Știre inițială:

Care au fost ultimele cuvinte ale ucrainenilor care au apărat Insula Șerpilor

Insula Șerpilor era apărată joi de 13 polițiști de frontieră. Când a fost atacată, aceștia i-au sfidat pe ruși. Soldații din Armata Rusiei le-a transmis să predea armele și să capituleze, pentru că altfel vor deschide focul. După ce i-au întrebat dacă au înțeles, ucrainenii au dat un răspuns ce ulterior a stârnit mari emoții. Au fost ultimele lor cuvinte.

O înregistrare audio cu ultimele cuvinte rostite de ucrainenii care au apărat Insula Șerpilor din Marea Neagră a devenit virală pe Twitter, TikTok și alte rețele sociale.

„Asta este. Navă de război rusă, du-te dracului”, au răspuns polițiștii de frontieră, cu scurt timp înainte de a fi uciși la datorie.

Ultimele cuvinte ale ucrainenilor care aparau Insula Serpilor
Insula Serpilor

Ucrainenii care apărau Insula Șerpilor, eroi post-mortem

După ce Poliția de Frontieră a Ucrainei a transmis, joi, că Insula Șerpilor a fost capturată de forțele ruse, președintele ucrainean a lăudat curajul de care au dat dovadă cei 13 polițiști de frontieră. Volodimir Zelenski a declarat că fiecare dintre ei va primi titlul de Erou al Ucrainei post-mortem.

Insula Șerpilor este unul dintre cele mai sudice puncte ale Ucrainei. Se află la aproximativ 20 de mile marine sud de coasta ucraineană și are un rol cheie în stabilirea limitelor apelor teritoriale. Aici obișnuiesc să se afle în mare parte polițiști de frontieră.

Infrastructura de pe Insula Șerpilor a fost distrusă de ruși în urma unui atac aerian și a unui bombardament de artilerie. Au fost întrerupte comunicațiile cu polițiștii de frontieră și cu forțele armate de pe insulă.

Insula Șerpilor, cedată de România Ucrainei

Insula Șerpilor a fost cedată de România Ucrainei în anul 2009, când a câştigat procesul judecat la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga. Delegaţia română a declarat că insula este improprie activităţilor umane.

Atunci, România a câştigat aproximativ 9.700 de kilometri pătraţi din platoul continental de lângă Insula Șerpilor, cu obiectivul de a exploata bogatele resurse de hidrocarburi.

Insula Şerpilor este locul cel mai apropriat de România unde au izbucnit lupte între Rusia și Ucraina. De acolo sunt doar 44 – 45 de kilometri până la Sulina. Până la București sunt 335 de kilometri. În plus, la aproximativ 100 de kilometri se află baza NATO de la Mihail Kogălniceanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...