Crizantema de Aur, cel mai longeviv festival dedicat romanței din România, debutează zilele acestea la Târgoviște. Care este tema acestui an

Daniela Alexandru 20.10.2022, 16:28
Crizantema de Aur, cel mai longeviv festival dedicat romanței din România, debutează zilele acestea la Târgoviște. Care este tema acestui an

Cel mai longeviv festival – concurs din România, Crizantema de aur, are loc între 20 și 22 octombrie în fosta cetate de scaun a Țării Românești, Târgoviște. Organizat în fiecare an din 1968 încoace, festivalul reunește artiștii îndrăgostiți de romanță.

Romanța – tezaur al României

Festivalul Național de Interpretare și Creație a Romanței a devenit un simbol al Municipiului Târgoviște, pe care nici măcar pandemia nu l-a oprit, edițiile din anii cu restricții desfășurându-se cu respectarea tuturor normelor impuse.

De altfel, în Târgoviște s-a înființat și un muzeu dedicat acestui gen muzical – Casa Romanței. Manifestarea se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Crizantema de Aur
Crizantema de Aur

Festivalul este condus de artista Alina Mavrodin, câștigătoare a Trofeului Mamaia în 1987 și a Trofeului Steaua fără nume.

„Pentru mine, festivalul Crizantema de Aur este o parte a sufletului. Este oaza noastră de poezie, de melodie, de gingășie, pe care o iubesc și o respectă toți aceia care slujesc romanța românească.

Într-o lume artistică debusolată, care-și uită adesea menirea estetică, Festivalul Național «Crizantema de Aur» de la Târgoviște oferă în fiecare an, inclusiv prin pilda longevității sale, noi repere de armonie, poezie, tandrețe și noblețe, asociate inspirat cu numele unei flori pe cât de suave, pe atât de rezistente la intemperiile vremii și ale vremurilor“, mărturisește Alina Mavrodin, pentru adevărul.ro

În acest an tema festivalului este Romanța – Tezaur cultural național și se va desfășura la Cinematograful Independența din Târgoviște: Concertele încep în fiecare seară de la ora 18.00. La concurs s-au înscris 18 concurenți din România, Republica Moldova, Ucraina sau Serbia.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe