Marile companii americane nu vor să strice relațiile cu Putin și îl avertizează pe Biden privind impunerea sancțiunilor economice împotriva Rusiei

Beatrice Dumitru, Cosmin Chelu 26.01.2022, 11:43
Marile companii americane nu vor să strice relațiile cu Putin și îl avertizează pe Biden privind impunerea sancțiunilor economice împotriva Rusiei

Companiile din SUA, care desfășoară afaceri în Rusia, îi cer președintelui Joe Biden să le acorde timp pentru a-și îndeplini angajamentele, înainte de a dicta sancțiuni împotriva Moscovei. Comerțul cu bunuri și servicii dintre SUA și Rusia a totalizat aproximativ 34,9 miliarde de dolari în anul 2019.

Ce îi cer companiile americane lui Joe Biden

Președintele american Joe Biden a amenințat că va impune sancțiuni dure Rusiei, dacă liderul Vladimir Putin invadează Ucraina, dar unele companii mari și grupuri de afaceri cer Casei Albe și parlamentarilor  să fie precauți.

Un grup comercial, care reprezintă Chevron, General Electric și alte mari corporații americane care desfășoară afaceri în Rusia, îi cere lui Joe Biden să ia în considerare posibilitatea ca aceste copmpanii să își îndeplinească angajamentele și să le acorde timp, înainte de a elabora orice fel de sancțiuni. În același timp, marile companii energetice împing Congresul să își limiteze domeniul de aplicare și intervalul de timp, relatează Reuters.

Marile companii americane nu vor să strice relațiile cu Putin și îl avertizează pe Biden privind impunerea sancțiunilor economice împotriva Rusiei
Companiile americane cer prudență în privinșa sancțiunilor împotriva Rusiei.

Administrația Biden și Congresul trebuie să obțină corect detaliile în cazul în care trebuie să urmeze amenințarea cu sancțiuni. Aceste detalii ar trebui să ia în considerare porturile sigure sau perioadele de încetare pentru a permite companiilor să-și îndeplinească contractele și obligațiile existente, precum și reduceri pentru medicamentele care salvează vieți și alte considerente umanitare în concordanță cu politica de lungă durată a SUA”, a declarat Jake Colvin, președintele Consiliului Național al Comerțului Exterior.

Sancțiunile din 2014 aplicate Rusiei au afectat companiile americane

De asemenea, companiile energetice au contactat direct parlamentarii americani și au făcut presiuni pentru a le acorda timp să-și încheie activitatea, astfel încât activele lor să nu fie confiscate dacă nu pot îndeplini acordurile de afaceri din Rusia, a declarat un consilier al Congresului.

Sancțiunile ar trebui să fie cât mai țintite posibil pentru a limita prejudiciul potențial adus competitivității companiilor din SUA”, a spus un purtător de cuvânt al Institutului American de Petrol.

Sancțiunile la export sunt, de obicei, introduse treptat și ogferă timp companiilor să-și înceteze activitatea existentă sau să asigure livrările, a declarat William Reinsch, fost oficial al Departamentului de Comerț al SUA.

Companiile petroliere au resimțit consecințele sancțiunilor americane asupra unora dintre operațiunile de foraj mai scumpe ale Rusiei de ani de zile, după ce Putin a invadat Crimeea în 2014. Noile sancțiuni ar putea fi mai ample, dar și dificil de realizat fără a afecta companiile occidentale.

Comerțul cu bunuri și servicii din SUA cu Rusia a totalizat aproximativ 34,9 miliarde de dolari în 2019, potrivit Biroului Reprezentantului pentru Comerț al SUA.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...