Raed Arafat spune că suntem pe ”un platou”. De ce presiunea este mare pe sistemul medical

Iancu Andreea 29.10.2021, 18:10
Raed Arafat spune că suntem pe ”un platou”. De ce presiunea este mare pe sistemul medical

România pare să se situeze pe un platou în privința cazurilor de Covid-19, după ce a înregistrat creșteri record de îmbolnăviri și decese în ultimele săptămâni. Chiar dacă numărul cazurilor de infectare se află într-o tendință de scădere ușoară, de la o zi la alta, Raed Arafat consideră că presiunea se păstrează mare pe sistemul medical. Iar argumentul șefului Departamentului pentru Situații de Urgență este cât se poate de clar.

Raed Arafat, despre presiunea pe sistemul medical, în ciuda atingerii “platoului”

Valul patru al pandemiei a pus la grea încercare sistemul medical, după ce zilnic, timp de mai multe săptămâni, numărul cazurilor noi de îmbolnăvire a urcat la aproximativ 15.000 de infectări cu SARS-CoV-2. În plus, și decesele au atins praguri record, de peste 500 de pierderi de vieți. După o perioadă în care creșterile au fost aproape constante, în prezent autoritățile remarcă faptul că am ajuns la o zonă de stabilizare a îmbolnăvirilor, cazurile noi de Covid-19 ajungând la un platou. Cu toate acestea, Raed Arafat susține că presiunea pe sistemul medical se păstrează în continuare.

Este clar că suntem deja de câteva zile la un platou. Există tendință foarte ușoară de scădere, dar încă trebuie monitorizat acest lucru, nu putem să tragem concluzii până nu va fi un lucru consistent și până nu vedem care va fi viteza cu care va scădea numărul cazurilor noi.

Raed Arafat, despre presiunea pe sistemul medical, în ciuda faptului că suntem pe un platou
Secțiile ATI rămân aglomerate

“Chiar dacă există un platou, numărul cazurilor de ATI a crescut”

România a înregistrat în ultimele 24 de ore 12.474 de cazuri noi de COVID-19 și 481 de decese, potrivit datelor Grupul de Comunicare Strategică. La ATI sunt 1.875 de pacienți infectați cu coronavirus. Deși numărul îmbolnăvirilor a înregistrat o tendință de scădere, la ATI există în continuare o creștere. Cazurile grave, care necesită asistență în Terapie Intensivă, produc presiune asupra unităților sanitare.

Numărul de cazuri este foarte mare și în continuare va produce presiuni asupra sectorului sanitar, asupra secțiilor de Terapie Intensivă și asupra UPU. În 22 octombrie, aveam 1848 de pacienți la ATI, acum avem 1875. Chiar dacă există un platou, totuși numărul cazurilor de ATI a crescut, a explicat șeful DSU, Raed Arafat.

Și numărul deceselor se păstrează ridicat

Trasând o paralelă, în timp ce cazurile de Covid din ATI se păstrează la o cifră îngrijorătoare, și numărul deceselor rămâne crescut. Potrivit medicului Raed Arafat, în zilele următoare este foarte posibil să observăm că numărul persoanelor decedate de Covid să se păstreze unul ridicat.

Din păcate, încă ne situăm la un număr mare de decese, astăzi având 481, în unele zile am depășit și pragul de 500 de decese. Numărul deceselor este corelat și cu numărul cazurilor din terapie intensivă, iar creșterea cazurilor din ATI poate să însemne că vom avea în continuare zile cu un număr mare de decese, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.

Urmăriți Impact.ro și pe