Ucraina face apel la deblocarea porturilor pentru a fi evitată o criză alimentară mondială

Beatrice Dumitru 10.05.2022, 14:41
Ucraina face apel la deblocarea porturilor pentru a fi evitată o criză alimentară mondială

Războiul declanșat de Rusia a blocat porturile Ucrainei de la Marea Neagră și milioane de tone de cereale sunt blocate. Ucraina a fost al patrulea exportator mondial de porumb în sezonul 2020-2021 și al șaselea de grâu. Pentru a fi evitată o criză alimentară la nivel global, Volodimir Zelenski a făcut un apel la comunitatea internațională.

Apelul președintelui Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a discutat cu președintele Consiliului European Charles Michel în timpul vizitei acestuia la Odesa, principalul port de la Marea Neagră pentru exportul de produse agricole, unde rachetele au lovit locuri turistice și au distrus clădiri, despre milioanele de tone de cereale bolcate în Ucraina.

În acest context, liderul ucrainean a făcut un apel la comunitarea internațională și a cerut să se ia măsuri imediate pentru a pune capăt blocadei rusești, pentru a permite transporturile de grâu și pentru a preveni o criză alimentară globală. La Odesa sunt silozuri pline cu cereale, grâu și porumb, care erau gata de export, notează Reuters.

Ucraina face apel la deblocarea porturilor pentru a fi evitată o criză alimentară mondială
Volodimir Zelenski a făcut apel la comunitatea internațională pentru deblocarea porturilor.

Pentru prima dată în decenii și decenii, în Odesa nu există o mișcare regulată a flotei comerciale, nu există nicio activitate portuară de rutină. Probabil că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în Odesa după al Doilea Război Mondial. Și aceasta este o lovitură nu numai pentru Ucraina. Fără exporturile noastre agricole, zeci de țări din diferite părți ale lumii sunt deja în pragul penuriei de alimente. Și, în timp, situația poate deveni, sincer, înspăimântătoare”, a spus Volodimir Zelenski.

„Trebuie luate măsuri imediate”

Ucraina a fost al patrulea exportator mondial de porumb în sezonul 2020-2021 și al șaselea de grâu, potrivit datelor Consiliului Internațional pentru Cereale. Dar aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt acum blocate în Ucraina, potrivit unui oficial al agenției pentru alimente a ONU.

Trebuie luate măsuri imediate pentru a debloca porturile ucrainene pentru exporturile de grâu”, a spus liderul de la Kiev pe canalul său de Telegram.

Blocada rusă a porturilor ucrainene a sporit volatilitatea pe piețele financiare internaționale, ducând la creșterea prețurilor mărfurilor. Săptămâna trecută, secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat că problema securității alimentare nu poate fi rezolvată fără reluarea producției ucrainene pe piața mondială.

Oficialii ucraineni din agricultură spun că surplusul exportabil este de aproximativ 12 milioane de tone, iar analiștii din agricultură au spus că stocurile Ucrainei sunt atât de mari încât nu va mai fi suficient spațiu pentru a stoca noua recoltă atunci când va veni.

Ucraina a semănat aproximativ 7 milioane de hectare de recolte de primăvară anul acesta, cu 25-30% mai puțin decât anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii Mikola Solski.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...