Criza alimentară de anul viitor va fi diferită de anul acesta. Previziuni negative ca urmare a războiului din Ucraina

Andrei Dumitrescu 29.08.2022, 14:22
Criza alimentară de anul viitor va fi diferită de anul acesta. Previziuni negative ca urmare a războiului din Ucraina

Pandemia, războiul din Ucraina și haosul care a urmat în lanțul de aprovizionare au dus la creșterea colectivă a prețurilor la orice, de la grâu și ulei de floarea-soarelui la lămâi și avocado.

În timp ce lanțul de aprovizionare a fost într-o stare de perturbare încă de la începutul pandemiei COVID-19 în 2020, dislocările au fost agravate de războiul dintre Rusia și Ucraina, ambele țări fiind mari exportatori de grâu. Acest lucru a contribuit la o inflație alimentară care îi afectează în mod deosebit pe cei mai vulnerabili, potrivit Mercy Corps, o organizație umanitară care distribuie ajutoare celor nevoiași la nivel global.

„Creșterea vertiginoasă a prețurilor la alimente în 2022 a însemnat că asistența în numerar pe care o oferim familiilor vulnerabile nu mai ajunge atât de departe”, a declarat pentru Insider Tjada D’Oyen McKenna, directorul general al Mercy Corps. „Principala constrângere în ceea ce privește accesul la alimente este scăderea puterii de cumpărare împreună cu creșterea prețurilor la alimente”.

Luna trecută, Ucraina și Rusia au ajuns la un acord mediat de Națiunile Unite și Turcia, care permite Ucrainei să reia exporturile de cereale din Marea Neagră. Măsura a oferit o oarecare ușurare piețelor globale: Indicele prețurilor la alimente al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură – care urmărește un coș de mărfuri comercializate în mod obișnuit – a scăzut pentru a patra lună consecutivă în iulie, după ce a atins un nivel record la începutul anului 2022.

Dar, este puțin probabil ca scăderile de preț să se răsfrângă imediat asupra consumatorilor.

„În timp ce multe prețuri la alimente au scăzut în ultimele săptămâni, unele revenind la nivelurile de dinainte de război, piețele vor continua să fie volatile și chiar dacă prețurile globale vor scădea, este posibil ca piețele locale să nu vadă ajustări de prețuri timp de peste un an”, a declarat McKenna.

Iar până atunci, am putea asista la un nou capitol al crizei alimentare, care ar putea împinge din nou prețurile în sus.

Recolta de grâu ar putea scădea cu până la 45%

Criza alimentară din acest an se datorează în mare parte unei întreruperi logistice legate de problemele legate de expedierea cerealelor ucrainene și rusești în afara țărilor. Dar anul viitor, aprovizionarea cu alimente ar putea fi în pericol – în special în Ucraina.

Invazia Rusiei în Ucraina, lansată la 24 februarie, a dat peste cap ciclul agricol anual și a perturbat sezonul însămânțărilor de primăvară din aprilie și mai. Un alt ciclu de însămânțare are loc între septembrie și noiembrie.

În luna iulie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat pe Twitter pentru a avertiza că recolta agricolă a țării ar putea fi înjumătățită în acest an din cauza războiului. „Recolta ucraineană din acest an este sub amenințarea de a fi de două ori mai mică”, a scris Zelenski pe Twitter.

Într-un raport din 17 august, firma de consultanță McKinsey a prognozat o scădere drastică a volumului recoltei: Aceasta estimează că producția de cereale a Ucrainei, cum ar fi grâul, va scădea cu 35% până la 45% în următorul sezon de recoltare.

Se mareste salariul minim brut pentru angajatii din agricultura

„Conflictul în curs de desfășurare interferează cu capacitatea fermierilor de a pregăti câmpurile, de a planta semințe și de a proteja și fertiliza culturile, ceea ce va duce probabil la volume și mai mici în următorul sezon de recoltare”, a scris McKinsey în raportul privind securitatea alimentară globală în contextul războiului din Ucraina și al impactului provocat de schimbările climatice.

Conform previziunilor McKinsey, recolta Ucrainei va fi cu 30 până la 44 de milioane de tone sub nivelul normal în acest an. Acest lucru se datorează unui număr mai mic de plantări pe suprafață, fluxului de numerar redus al fermierilor, deoarece o mare parte din ultima lor recoltă nu poate fi expediată, și posibilității ca grânele să rămână neamenajate sau nerecoltate, a precizat firma de consultanță.

„În următorul sezon de însămânțare, din cauza întreruperii de către război a însămânțării și recoltării din Ucraina și combinată cu intrări mai puțin optime în culturile din Rusia, Brazilia și alte țări în creștere, oferta se va restrânge probabil”, a scris McKinsey. Compania de consultanță a intervievat cultivatori locali și a analizat date locale pentru raportul său.

Creșterea prețurilor la îngrășăminte și schimbările climatice se adaugă la șocul aprovizionării

Rusia a reprezentat aproape o cincime din exporturile de îngrășăminte din 2021, dar războiul din Ucraina a provocat perturbări grave în aprovizionarea cu nutrienți pentru culturi. Prețurile ureei, un îngrășământ azotat obișnuit, au crescut de peste două ori față de anul trecut, potrivit serviciului Green Markets al Bloomberg. Ca urmare, fermierii din întreaga lume folosesc mai puțin îngrășăminte.

„De asemenea, se așteaptă ca lipsa îngrășămintelor și prețurile mai mari la îngrășăminte să reducă randamentele în țările care depind în mare măsură de importurile de îngrășăminte, cum ar fi Brazilia. Acest lucru va scădea probabil și mai mult volumul de cereale de pe piața mondială”, a scris McKinsey în raportul său.

Mercy Corps a observat aceeași tendință. „Fermierii cu care lucrăm în Guatemala nu au putut investi în următorul ciclu de producție, fie pentru că nu își permit să cumpere îngrășăminte și alte inputuri derivate din petrol, cum ar fi materialele plastice pentru căptușeli și țevile pentru sistemele de irigații, fie pentru că nu găsesc inputuri agricole pe piață”, a declarat McKenna.

Având în vedere că șocurile din agricultură și aprovizionare vin într-o perioadă de condiții climatice extreme, inclusiv secete severe în Europa și inundații în Australia, McKinsey se așteaptă ca următoarea criză alimentară să fie mai gravă decât cele din 2007-2008 și din 2010-2011.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...