Șeful serviciului secret al Ucrainei îl contrazice pe Serghei Șoigu. Adevăratul motiv pentru care Rusia a încetinit ofensiva în Ucraina

Beatrice Dumitru 25.08.2022, 12:15
Șeful serviciului secret al Ucrainei îl contrazice pe Serghei Șoigu. Adevăratul motiv pentru care Rusia a încetinit ofensiva în Ucraina

La șase luni de la începutul celui mai mare conflict militar din Europa de la al Doilea Război Mondial, ofensiva rusă s-a blocat în mare măsură. Moscova susține că ritmul campaniei a încetinit pentru a evita victimele, dar șeful serviciului secret al armatei ucrainene afirmă că motivul este cu totul altul.

De ce a încetinit Rusia ofensiva în Ucraina

Confruntat cu multe eșecuri în Ucraina, ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat că Moscova și-a încetinit în mod deliberat campania în Ucraina pentru a reduce numărul victimelor în rândul civililor.

Însă, cel mai înalt oficial al serviciilor secrete militare din Ucraina a declarat că ofensiva militară a Rusiei a încetinit din cauza oboselii morale și fizice din rândurile trupelor ruse și a bazei de resurse „epuizate” a Moscovei. Remarca făcută de șeful Agenției de Informații din cadrul Ministerului Apărării, Kirilo Budanov, a fost unul dintre cele mai puternice semnale ale Kievului care consideră că puterea ofensivă a Rusiei ar fi în declin.

Șeful serviciului secret al Ucrainei îl contrazice pe Serghei Șoigu. Adevăratul motiv pentru care Rusia a încetinit ofensiva în Ucraina
Rusia a încetinit ritmul războiului din Ucraina.

Rusia a încetinit destul de serios ritmul atacului său. Motivul pentru aceasta este epuizarea bazei lor de resurse, precum și oboseala morală și fizică din cauza luptei”, a spus acesta, citat de Reuters.

„Sistemele Rusiei din Crimeea nu prea funcționează”

Analiștii occidentali susțin că, de fapt, progresele Rusiei au stagnat din cauza rezistenței ucrainene și a sprijinului logistic slab al Moscovei. Rusia a susținut în mod repetat că nu vizează civilii, o declarație respinsă de multe agenții internaționale, în timp ce grupurile pentru drepturile omului precum Amnesty au acuzat Moscova de crime de război.

Rusia a capturat rapid zone din sudul Ucrainei la începutul invaziei lansate de Moscova în urmă cu șase luni, dar forțele sale au fost respinse din jurul Kievului și s-au retras pentru a se concentra pe zona de est a țării.

Moscova a pretins că a cucerit regiunii de est Lugansk la începutul lunii iulie, după o serie de bătălii lungi și sângeroase, dar de atunci nu a mai revendicat niciun câștig teritorial major. Budanov a spus că sistemele rusești de apărare aeriană din peninsula anexată Crimeea „nu prea funcționează”.

Răspunsul acestuia atunci când a fost întrebat despre o serie de explozii în peninsula Crimeea pentru care Kievul nu și-a asumat oficial responsabilitatea, a fost unul dintre cele mai clare indicii de până acum că Ucraina se află în spatele atacurilor de acolo.

Crimeea este apărată de cele mai bune sisteme de apărare aeriană ale Rusiei. Nu prea funcționează și nu sunt capabili să apere teritoriul capturat din Ucraina”, a spus Kirilo Budanov.

Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014, iar președintele Volodimir Zelenski a subliniat ambiţiile Ucrainei de a recâştiga peninsula. „Totul a început în Crimeea şi se va încheia în Crimeea”, a afirmat liderul de la Kiev.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...