Creșterea pensiilor, cine sunt principalii beneficiari. Surpriza fabuloasă pe care au avut-o acești pensionari

Mihai Roșoiu 01.11.2020, 14:05
Creșterea pensiilor, cine sunt principalii beneficiari. Surpriza fabuloasă pe care au avut-o acești pensionari

Majorarea pensiilor continuă să fie un subiect dezbătut cu regularitare. Creșterea pensiilor și cine sunt principalii beneficiari sunt repere importante ale societății românești. De curând, o anumită categorie de pensionari a avut parte de surpriză fabuloasă. Oamenii s-au trezit cu sume mai mari decât s-ar fi așteptat. Această creștere are și o explicație pe care au oferit-o reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice.

Unde se înregistrează creșterea pensiilor și cine sunt principalii beneficiari

Pe hârtie, veniturile pensionarilor s-au majorat cu un procent mai mic decât cel promis inițial. Pandemia de coronavirus a însemnat o creștere de 14 la sută, față de 40 de procente anunțate în primă fază. Guvernul a explicat și motivele, folosindu-se de situația economică de criză cauzată de COVID-19.

În urma unei anchete de presă, jurnaliștii de la Adevărul a scos la iveală niște majorări nefirești. Aceștia au constatat faptul că unele pensii au crescut simțitor. Vorbim aici despre așa zisele pensii speciale sau pensii de serviciu. Situația a fost lămurită de Casa Națională într-un răspuns oficial oferit celor de la Adevărul:

„Majorarea valorii punctului de pensie a influenţat, în sensul majorării, componenta contributivă calculată pe baza punctajului mediu anual. Astfel, în luna septembrie 2020 cota care se suportă din BASS (bugetul asigurărilor sociale de stat – n. red.) este majorată faţă de cea aferentă lunii august. Prin urmare, această majorare a valorii punctului de pensie a determinat o creştere a cotei suportate din BASS şi o diminuare a cotei suportate din BS, în condiţiile în care cuantumul brut al pensiei de serviciu nu a avut nicio modificare”, au explicat reprezentanții CNPP.

Crestere neasteptate a pensiilor pentru anumite categorii
Crestere neasteptate a pensiilor pentru anumite categorii

Magistrații, principalii beneficiari ai majorării

Tot angajații Casei Naționale de Pensii Publice au dezvăluit că doar o anumită categorie de pensionari au beneficiat de această majorare. Este vorba despre cei veniți din magistratură. Ei au explicat procedura și ce se întâmplă cu aceste pensii. Potrivit acestora, doar cei din categoria amintită beneficiază de actualizări lunare ale pensiilor de serviciu.

“Pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a unui judecător şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, ca procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, judecătorul sau procurorul îşi poate păstra pensia aflată în plată”.

Creșterea pensiilor și beneficiarii acestor majorări rămâne unul dintre cele mai controversate subiecte ale vieții sociale din România, guvenrnanții fiind departe de rezolvarea acestora.

Urmăriți Impact.ro și pe