Crește vârsta de pensionare în România, inevitabil: de ce riscăm dezastrul de pe străzile din Franța

Gabriel Peneș 10.05.2023, 09:30
Crește vârsta de pensionare în România, inevitabil: de ce riscăm dezastrul de pe străzile din Franța

Vârsta de pensionare este un subiect ce-i preocupă, în mod firesc, pe toți românii care se apropie de finalul vieții profesionale active. Conform jaloanelor din PNRR, aceasta trebuie să crească pentru femei, până în 2035, astfel încât aceasta să fie egală, 65 de ani, cu a bărbaților. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a venit cu precizări pe această temă.

Crește vârsta de pensionare în România, inevitabil

Vârsta de pensionare este un subiect ce declanșează reacții diverse, mai ales atunci când ea se mărește. Se cunoaște deja amploarea protestelor sociale din Franța unde autoritățile au decis creșterea acesteia de la 62, la 64 de ani. E drept, Hexagonul avea una dintre cele mai scăzute vârste de ieșire la pensie din UE.

Pe de altă parte, în România, la ora actuală bărbații pot ieși la pensie la 65 de ani, iar femeile la 63 de ani, dar acest lucru urmează să se schimbe până în 2035, conform prevederilor cuprinde în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), Ionuț Stroe, a venit recent cu noi detalii despre modificările ce ar putea fie făcute în ceea ce privește vârsta de pensionare.

„Decizia în zona pensionării este în directă relația cu speranța de viață și calitatea vieții. Sunt sisteme în Europa care aduc vârsta de pensionare peste 65 și sunt sisteme, ca în cazul României, care o au la 63 de ani”.

Există la nivel sociologic o populație îmbătrânită și un sistem de pensii nefuncțional, dar și un sistem de calitate a vieții în creștere. Nu va fi o decizie la mod de impunere, ci trebuie să avem o dezbatere pe această temă înainte de luarea unei decizii finale”, mai spune purtătorul de cuvânt al PNL”, a spus Ionuț Stroe despre decizia de pensionare a femeilor la vârsta de 65 de ani până în anul 2035, un jalon cuprins în PNRR.

Crește vârsta de pensionare în România, inevitabil: de ce riscăm dezastrul de pe străzile din Franța
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a adus precizări referitoare la creșterea vârstei de pensionare în România

De ce riscăm dezastrul de pe străzile din Franța

Ionuț Stroe aduce în discuție situația din Franța, unde reforma pensiilor a președintelui Emmanuel Macron a dus la pagube materiale, proteste și evenimente neprevăzute.

„În Franța acest sistem rigid în care s-a impus un nivel mai ridicat a fost dăunător. În România putem discuta despre asta, dar nu este cazul”, a precizat Stroe.

Astfel, momentul de față ar fi unul nepotrivit pentru a aduce în spațiul public o astfel de temă de dezbatere, însă este luată în considerare pentru viitor, în contextele sociale și economice din prezent.

„Până în anul 2035 trebuie să aducem vârsta de pensionare la 65 de ani, dar deocamdată nu se impune niciun fel de discuție pe această zonă nu există nicio presiune din partea vreunui minister”, a mai spus acesta.

Creșterea vârstei de pensionare pentru femei, până în 2035, a fost confirmată și de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

„Vârsta de pensionare la bărbați la 65 de ani și la 63 la femei va fi atinsă în 2030. Decizia privind această vârstă va fi atinsă eșalonat. Ceea ce prevedere PNRR, o egalizare a vârstei de pensionare până în 2035, se va face tot eșalonat, astfel încât în 2035 se va ajunge la o egalizare, la 65 de ani”, a subliniat Baciu.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....