SUA avertizează! „Rusia poate ataca Ucraina oricând”. NATO transmite că nu va face compromisuri, deși „riscul unui conflict este real” 

Beatrice Dumitru 19.01.2022, 09:59
SUA avertizează! „Rusia poate ataca Ucraina oricând”. NATO transmite că nu va face compromisuri, deși „riscul unui conflict este real” 

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia sunt din ce în ce mai mari, iar Kievul și aliații săi occidentali acuză Moscova că a adunat zeci de mii de trupe la granița sa pentru o posibilă invazie. După trei runde de negocieri care nu reușit să rezolve această criză, NATO invită din noi Rusia la o serie de întâlniri, în timp ce SUA trage un semnal mare de alarmă cu privire la atacarea Ucrainei.

Avertismentul SUA cu privire la Ucraina

Washingtonul lansează o nouă invitație la dialog pentru Moscova și a spus că este gata să asculte preocupările pe care le are Rusia, în încercarea de a detensiona situația din Ucraina, dar a precizat că nu va face compromisuri. De asemenea, Alianța consideră că discuțiile ar putea fi decisive pentru securitatea europeană în acest moment, pentru că riscul unui conflict este real.

Chiar și așa, Statele Unite au avertizat că Rusia ar putea „oricand” să atace Ucraina, ridicând nivelul de alertă, după ce Moscova a masat 100.000 de soldați la granița cu țara vecină și a transmis Occidentului că nu le va retrage.

SUA avertizează! „Rusia poate ataca Ucraina oricând”. NATO transmite că nu va face compromisuri în fața Moscovei

„Suntem într-un stadiu în care Rusia poate lansa oricând un atac în Ucraina și este o situație extrem de periculoasă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, citată de Le Figaro.

SUA, despre exercițiile dintre Rusia și Belarus

De asemena, un oficial al Departamentului de Stat al SUA a atras atenția cu privire la mișcările de trupe rusești în Belarus, țară vecină cu Ucraina. Președintele bielorus Aleksandr Lukașenko, aliatul lui Vladimir Putin, a anunțat la începutul săptămânii că țara sa organizează exerciții militare cu Rusia pentru a elabora un plan precis în cazul unei confruntări cu forțele venite din Occident.

Faptul că vedem aceste mișcări în Belarus le oferă în mod clar rușilor o nouă abordare, în cazul în care aceștia decid să întreprindă acțiuni militare suplimentare împotriva Ucrainei”, a spus acesta.

La sfârșitul săptămânii trecute, Washingtonul a acuzat Moscova că a trimis agenți în Ucraina pentru efectua operațiuni de „sabotaj”, cu scopul de a crea un „pretext” pentru a ataca această țară.

Urmăriți Impact.ro și pe