Crește salariul în acest domeniu în România. E interzis să se dea sub 3.000 de lei

Badea Violeta 13.05.2022, 14:17
Crește salariul în acest domeniu în România. E interzis să se dea sub 3.000 de lei

Vești bune pentru românii care lucrează în acest domeniu în România! Preşedintele Klaus Iohannis tocmai a promulgat astăzi, 13 mai, legea care prevede că salariul de bază minim brut în acest sector de activitate va fi de minimum 3.000 de lei lunar. Despre ce domeniu este vorba veți afla din rândurile următoare!

Salariul minim în acest domeniu, majorat la 3.000 de lei

E oficial! Românii care lucrează în domniul agricol au toate motivele să fie fericiți, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 13 mai, legea care prevede că salariul de bază minim brut în acest sector de activitate ca crește la minimum 3.000 lei lunar. Aceeași lege se aplică și pentru salariații din industria alimentară.

„Prin derogare de la prevederile art. 164 (…) din Codul muncii, până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră.

În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, potrivit actului normativ.

Creste salariul in domeniul agricol
Creste salariul in domeniul agricol

Ce facilități vor mai avea angajații

Legea promulgată de șeful statului mai prevede că perioadele lucrate în sectorul agricol constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare.

„Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Opţiunea se depune în scris, la angajator, acesta reţinând contribuţia aferentă potrivit prevederilor legale”, potrivit legii.

Amintim că această măsură a făcut parte din pachetul „Sprijin pentru România”. Iată principalele măsuri cuprinse în acest program care are o valoare de 17,3 miliarde de lei, după cum anunța premierul Nicolae Ciucă:

  • prelungirea plafonării polițelor RCA pentru marii transportatori;
  • majorarea salariului minim cu 200 de lei;
  • dublarea cotei de hrană pentru bolnavii internați în spitale, de la 11 la 22 de lei;
  • creșterea alocației de hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copiii din centrele de plasament;
  • majorarea valorii tichetelor de masă de la 20,17 lei la 30 de lei cu aplicare de la 1 iunie;
  • creșterea cu 50% valoarea tichetelor de masă;
  • alocația zilnică de hrană pentru copiii din sistemul instituționalizat crește de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcție de vârstă;
  • sumele lunare de care beneficiază copiii și tinerii din sistemul de protecție specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei;
  • cresc cu 58,5% sumele acordate anual copiilor și tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite;
  • extinderea programului de fertilizare în vitro.
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...