Crescătorie de raci cu fonduri europene – ghid complet pe pași pentru această afacere

11 12. 2020, 10:28

Ferma de raci reprezintă unul dintre proiectele mult râvnite de români, fapt deloc surprinzător dacă ne gândim la încasări – aceasta afacere a fost dintotdeauna aducătoare de profit, având în vedere că discutăm despre o carne considerată a fi delicatesă. Un alt avantaj îl reprezintă nivelul scăzut al concurenței, unde mai punem că acest proiect poate fi realizat cu ajutorul subvenţiilor de la Bruxelles. Află în continuare cum poți să faci o crescătorie de raci cu fonduri europene.

Fermă de raci cu fonduri europene

În România, interesul marilor restaurante pentru carnea de raci ne îndeamnă să investim cât mai repede într-o afacere, cât competitorii sunt încă puțini. Dacă știi deja care este prețul de comercializare al unui singur kilogram de carne de raci vii sau congelați, atunci cu siguranță te-ai gândit măcar la cum ar fi să-ți deschizi o crescătorie. În caz contrar, îți spunem noi că un kilogram de raci, în viu, poate ajuge la suma de 20 de euro, iar cei congelați se vând cu aproximativ 4 – 5 euro pe kilogram. Totuși, vorbim despre cifre extrem de ochioase, cu precădere în contextul unei producții de 800 – 1.000 de kilograme de raci pentru un hectar de apă.

Cererea pentru carnea de raci este din ce în ce mai mai mare, iar competiția încă destul de puțin „periculoasă“, fapt ce oferă avantaje majore celor care se vor orienta către aceste proiecte profitabile. De menționat că ferma de raci se adresează acelor persoane care doresc o preocupare inedită, originală.

Așadar, dacă aceste informații ți-au captat atenția, trebuie să știi că în cazul în care te vei hotărî să pornești o afacere cu raci investiția inițială este de mai puțin de 10.000 de euro – o sumă moderată dar care îți poate aduce profituri foarte avantajoase. Potrivit experților din domeniu, această activitate de creștere a racilor poate aduce încasări de peste 30.000 de euro pe an. Vorbim despre o sumă ce nu merită neglijată, mai ales că activitatea este una simplă, racii fiind vietăți ușor de întreținut și crescut.

Citește și: Ce afacere are Deliric, noul iubit al Innei. „Am ajuns la un milion de euro“

Ghid complet pentru această afacere

Fiind vorba despre o afacere realizată cu fonduri europene, trebuie să punctăm faptul că investiția inițială – oricât de mare sau mică ar fi – trebuie suportată mai întâi de antreprenor, urmând ca abia după să îi fie restituiți banii.

Cum pornești o afacere cu raci cu ajutorul fondurilor europene

În al doilea rând, menționăm că o fermă de raci necesită mai multe investiții:

  • Vei avea nevoie de un teren, care trebuie să se afle lângă o apă curgătoare pentru a putea construi pe el un bazin sau crescătoria în sine;
  • În privința amenajării, dacă se realizează reproducerea artificială a racilor va fi nevoie de instalații speciale;
  • Pentru populare trebuie să alegi cu atenție speciile dorite (Astacus astacus sau Astacus leptodactylus, care se găsesc în râurile din natură) sau poți aduce unele specii din străinătate;
  • Ai nevoie de mai multe autorizații și avize: autorizaţia de acvacultură – eliberată de Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA), autorizaţia de mediu – care se acordă în urma realizării unui studiu de impact şi un avizul special de la Academia Română, dacă sunt folosite specii exotice, notează adevărul.ro.

Totuși, ferma de raci nu este una dintre afacerile care sa cunoască amortizari lente, astfel că îți vei recupera investiția încă din primul an, asta fără să punem la socoteală fondurile europene.