Cresc pensiile și alocațiile în România. Nicolae Ciucă a făcut anunțul mult așteptat

Cătălina Burghelea 15.12.2021, 09:59
Cresc pensiile și alocațiile în România. Nicolae Ciucă a făcut anunțul mult așteptat

Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat, miercuri dimineața, creșterea pensiilor și a alocațiilor în România. Șeful Executivului a precizat ce categorii de români beneficiază de aceste măriri de la începutul anului viitor. Este oficial! Guvernul va acorda, în ianuarie 2022, o indemnizație compensatorie persoanelor cu dizabilități, indiferent de venitul acestora.

Alocațiile și pensiile se majorează

Nicolae Ciucă a dezvăluit un pachet de măsuri sociale ce urmează să fie aprobat în ședința de Guvern de astăzi, 15 decembrie. Noile obiective includ majorarea punctului de pensie şi a indemnizaţiei sociale pentru pensionari, creşterea alocaţiilor pentru copii şi acordarea unei indemnizaţii suplimentare pentru persoanele cu dizabilităţi în luna ianuarie a anului viitor.

Guvernul Ciucă va aproba, în ședința de miercuri, 15 decembrie, Ordonanța de Urgență prin care punctul de pensie va fi majorat la 1.586 de lei, de la 1 ianuarie 2022. Totodată, alocaţiile vor fi crescute la 600 lei pentru copiii între 0-2 ani şi cei cu dizabilităţi, respectiv 243 lei pentru copiii între 2-18 ani.

Nicolae Ciucă aprobă aceste măsuri

OUG mai prevede că, din anul 2023, valoarea punctului de pensie se va majora „cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică”. Creșterea și data de acordare se vor stabili anual prin bugetul asigurărilor sociale.

„Aprobăm în ședința de Guvern de astăzi un pachet de măsuri sociale în beneficiul copiilor, pensionarilor și persoanelor cu dizabilități, așa cum ne-am asumat în programul de guvernare. Stabilim majorarea punctului de pensie cu 10% începând cu luna ianuarie a anului viitor de la 1.442 de lei, cât este în prezent, la 1.586 de lei. Decidem de asemenea creșterea indemnizației sociale pentru pensionari cu 25%, de la 800 de lei la 1.000 de lei, începând cu anul 2022”, a explicat premierul României în debutul ședinței de Guvern.

„De asemenea, majorăm alocația de stat pentru copii și instituim acordarea, anul viitor, a unei indemnizații suplimentare pentru persoanele cu dizabilități, respectiv a 13-a indemnizație. Alocația pentru copii crește la 600 de lei pentru copiii în vârstă de până la 2 ani, sau până la 3 ani în cazul copilului cu dizabilități. De asemenea, alocația de stat va crește la 243 de lei pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, dar și după această vârstă pentru tinerii care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Ce trebuie să știe toți părinții despre alocația copiilor

Toți părinții trebuie să știe că alocația de stat se cumulează cu indemnizația lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserție.

„Stabilim acordarea în mod excepțional a unei indemnizații suplimentare, cea de-a 13-a, pentru persoanele cu dizabilități, indiferent de venituri. Indemnizația compensatorie se acordă o singură dată, anul viitor, în luna ianuarie”, a mai spus șeful Guvernului României .

„Aceste măsuri sunt asumate în programul de guvernare, şi vor fi fundamentate şi finanţate prin bugetul pe 2022”, a completat politicianul.

Pachet cu măsuri sociale de la 1 ianuarie 2022

Marți, Marcel Ciolacu (PSD) a transmis că, la 1 ianuarie 2022, va intra în vigoare un pachet cu măsuri sociale.

„Alocațiile vor fi majorate pentru copiii între 0-2 ani și cei cu dizabilități la 600 lei, iar pentru copiii între 2-18 ani la 243 lei. Așa cum am promis, persoanele cu dizabilități vor primi a 13-a indemnizație. Așa cum am promis, pensia minimă va crește de la 800 la 1.000 lei, iar pentru restul pensiilor creșterea va fi de 10%. În același timp, în luna ianuarie, toți pensionarii cu pensii până în 1.600 de lei vor primi un ajutor pentru iarnă astfel încât toți vor ajunge în ianuarie la suma de 2.200 lei (pensie + ajutor)”, a scris președintele social-democraților pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...