Bugetul pe 2022 va fi discutat în ședința Coaliției. Ce spune Marcel Ciolacu despre apariția unei noi taxe

Gabriela del Pupo 13.12.2021, 14:07
Bugetul pe 2022 va fi discutat în ședința Coaliției. Ce spune Marcel Ciolacu despre apariția unei noi taxe

Ministrul Finanțelor Publice, social-democratul Adrian Câciu, este așteptat să vină, luni, la ședinta de Coaliție, cu proiectul privind bugetul pe anul 2022. Chiar dacă partidele aflate la guvernare au anunțat că bugetul va fi gata până la finele anului șansele ca acest lucru să se materializeze sunt din ce în ce mai mici. Principalele puncte de divergențe țin de măsuri sociale pe care PSD vrea să le ia și pe care PNL nu le agrează pentru că ar presupune mai multe taxe pentru marile companii și PNL a promis că atât timp cât e la guvernare aceste taxe nu vor fi majorate.

„Dacă mai apare o taxă, înseamnă că înlocuiește altă taxă.”

Florin Cîțu spune că bugetul va fi discutat în Coaliție doar politic și că este posibil să fie finalizat până la finele anului sau chiar începutul lui ianuarie.

Nu am discutat cu ministrul Finanțelor, așteptăm bugetul în Coaliție și după aceea o să vedem care este calendarul propus de Guvern. Să știți că nu la Coaliție se face bugetul, la Coaliție vom discuta din punct de vedere politic, pe noi ne interesează să nu fie depășiți indicatorii macro deja agreați.

Pe noi ne interesează să fie finanțate proiecte care au fost deja începute. Astăzi o să avem prima discuție, sunt sigur că există resurse și capacitate în Guvern pentru a finaliza bugetul, noi suntem aici, știți foarte bine, până pe 23 decembrie, dacă e nevoie parlamentul lucrează și după 25 decembrie.

Florin Citu a devenit presedintele Senatului. Decizia, publicata
Florin Citu. Inquam Photos / George Calin

Dacă va fi nevoie Florin Cîțu nu exclude posibilitatea unei sesiuni parlamentare extraordinare în luna ianuarie. Marcel Ciolacu însă nu renunță și spune că ajutorul pentru pensionari „este parte din bugetul de stat”. Cât despre posibile majorări de taxe acesta a spus că nu va fi o dublă taxare. „Dacă mai apare o taxă, înseamnă că înlocuiește altă taxă.” a spus Ciolacu.

Execuția bugetară, o prioritate

Ministrul Finanțelor a prezentat deja care sunt prioritățile privind bugetul pe anul 2022.

Din perspectiva finanțării, statul român nu va avea absolut nicio problemă să rezolve finanțarea. În schimb, statul român, prin ministerele de resort, trebuie să-și întărească capacitatea administrativă de a implementa proiectele de investiții, de a ieși din zona asta prea exagerată a întârzierilor prin diverse tertipuri și juridice, dar mai ales de seriozitate a furnizorilor de lucrări publice”, a declarat Adrian Câciu.

Motiv de scandaluri și remanieri în coaliția precedentă execuția bugetară este declarat prioritară și pentru această guvernare după spusele ministrului Finanțelor.

Aș vrea ca la final rectificarea ultimă pe 2022 să nu mă aducă în situația, ca ministru de finanțe, să iau bani de la investiții pentru că nu s-au folosit”, a spus el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...