Marcel Boloș, noua surpriză din Guvernul Ciucă. Ce funcție a primit politicianul

Cătălina Burghelea 15.12.2021, 06:56
Marcel Boloș, noua surpriză din Guvernul Ciucă. Ce funcție a primit politicianul

Fostul ministru liberal al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, este noul nume din Guvernul condus de Nicolae Ciucă. Politicianul a primit o funcție importantă în cadrul Executivului, dar care nu va fi plătită. Noua numire a fost făcută în cursul zilei de marți, 14 decembrie. Acesta a deţinut portofoliul de ministru al Fondurilor Europene în Guvernul condus de Ludovic Orban. Iar anterior a fost secretar de stat la Transporturi în Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș.

Marcel Boloș se alătură Guvernului Ciucă

Marcel Boloș este noul consilier onorific al premierului Ciucă în domeniul finanțelor, bugetului și al fondurilor europene. Oficialul a fost desemnat, marți, de prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, să ocupe funcţia de consilier onorific al premierului pe problematica gestionării fondurilor europene. Activitatea sa va fi neremunerată. Boloș a deţinut portofoliul de ministru al Fondurilor Europene în Guvernul condus de Ludovic Orban și a fost secretar de stat la Transporturi, în Guvernul lui Dacian Cioloș.

Este noul consilier onorific al premierului

Noul consilier onorific al lui Nicolae Ciucă ar urma să se ocupe de monitorizarea implementării proiectelor care se vor derula prin PNRR. Având în vedere importanţa Planului Național de Redresare și Reziliență, nu este exclusă înfiinţarea unei structuri speciale în cadrul Cancelariei prim-ministrului care să urmărească atingerea ţintelor din PNRR şi derularea proiectelor.

Decizia numirii lui Marcel Boloş în calitate de consilier onorific al premierului Ciucă a fost publicată, marţi seară, în Monitorul Oficial.

„Art. 1. — Se acordă calitatea de consilier onorific al prim-ministrului domnului Marcel-Ioan Boloş, în domeniul finanţelor, bugetului şi al fondurilor europene.

Art. 2. — Activitatea domnului Marcel-Ioan Boloş este neremunerată”, se arată în document.

Anunţ important despre certificatul verde la locul de muncă. Premierul Nicolae Ciucă a spus clar

Detalii mai puțin știute despre politician

De profesie economist și inginer, Marcel Boloş a fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul lui Orban. După alegeri, în urma formării coaliției PNL – USR – UDMR, portofoliul a fost preluat de Cristian Ghinea, de la USR. În prezent, Dan Vîlceanu ocupă această funcție.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Facultatii de Stiinte Economice din Oradea, Ioan Marcel Boloș a obținut, în anul 1997, diploma de licență atât ca economist, cu specializarea în finanțe-asigurări, la Universitatea din Oradea, cât și pe cea de inginer, cu specializarea în electromecanică.

Predă și la universitate

Boloș are un doctorat în contabilitate, obținut în 2005, la Universitatea de Vest din Timișoara. Într-un alt CV, postat în 2017 pe site-ul ASE București, Marcel Boloș susține că are și o diplomă de doctor în Management obținută la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca (1999-2007). Politicianul este și profesor universitar doctor la catedra de Finanțe Contabilitate, de la Facultatea de Știinte Economice a Universității din Oradea, din anul 2015.

Acuzații din partea USR privind PNRR

În Guvernul Orban, Marcel Boloş a ocupat funcția de ministru al Fondurilor Europene, însă portofoliul său a fost preluat de USR, prin Cristian Ghinea, în urma coaliției PNL-USR-UDMR. În data de 17 iunie, ministrul Proiectelor Europene de la acea dată, Cristian Ghinea, a afirmat că Boloş a făcut un PNRR care nu ar fi fost luat niciodată în serios de Comisia Europeană.

„Marcel Boloş a făcut un PNRR care nu ar fi fost luat niciodată în serios de CE: cu 9% verde şi 4% digital (faţă de 37% şi 20% cât prevede regulamentul). În general vorbind, te poţi pretinde profesionist dacă citeşti regulamentele pe care trebuie să le aplici”, scria atunci Cristian Ghinea pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...