Creația Tesla, retrasă de pe străzi: nu e sigură deloc pentru “șoferi”

28 10. 2022, 12:40

Creația Tesla, retrasă de pe străzi, Nu toate modelele imaginate de compania deținută de Elon Musk se bucură de succes. De fapt, în acest caz, este vorba chiar de deficiențe atât de mari, încât mini ATV-ul gândit pentru copii, Cyberquad, a fost retras de pe piață din cauza unor probleme ce afectau grav siguranța micilor șoferi.

Creația Tesla, retrasă de pe străzi

Tesla a lansat în decembrie 2021 un mniti ATV electric special pentru copii, Cyberquad. De atunci, nu s-a mai auzit mare lucru despre el, până acum. Iar veștile nu sunt de natură să-i bucure nici pe deja cumpărătorii modelului și nici compania deținută de Elon Musk, noul patron al Twitter.

Tesla Cyberquad a fost gândit pentru copii şi era dotată cu o baterie de 288 Wh, care oferă o autonomie de 24 kilometri. În mare poate rula o oră cu o încărcare completă. Are şi o viteză de 20 km/h şi o limită de greutate de 70 de kilograme. Preţul este de 1900 de dolari şi se putea comanda prin magazinul online Tesla.

La mai puţin de un an după lansare, ANPC-ul american a stabilit prin teste ca acest ATV este nesigur pentru copii şi cei tineri. Astfel, modelul este retras de pe piață. Compania Radio Flyer, contractată de Tesla pentru producţie e nevoită să retragă toate unităţile. Peste 5.000 de unităţi sunt afectate de această retragere.

Nu e sigură deloc pentru “șoferi”

Conform engadget.com, Comisia pentru Siguranța Produselor (CPSC) care a făcut testele a descoperit că ATV-ul Tesla nu întruneşte standardele de siguranţă pentru ATV-uri pentru copii. Specificaţiile suspensiei şi presiunea maximă din pneuri nu sunt în grafic cu cerinţele oficiale.

Astfel, vehiculul e predispus la accidente, rănirea pasagerului. În plus, nu există nici un plan clar de acţiune, pentru importul, vânzarea, distribuirea în SUA, încă un lucru penalizat.

Conform datelor CPSC, până acum au fost vândute aproximativ 5.000 de bucăți din modelul Cyberquad pentru copii. După ce a primit ordinul de retragere, Radio Flayer şi-a informat clienţii să se oprească din a folosi ATV-ul. Părinţii i-au scos „motion controllerul” pentru a îl dezactiva permanent.

Clienţii vor primi, în principiu, toți banii înapoi, adică 1.900 de dolari, mai scrie sursa citată. Încă nu este clar dacă modelul va fi repus în vânzare după remedierea deficiențelor constatate.

Oricum, Tesla a anunțat că noua sa uzină din Germania și-a dublat capacitatea de producție față de lunile de vară. Astfel, de pe liniile de asamblare au ieșit săptămânal, în septembrie, circa 2.000 de mașini față de doar 1.000 pe săptămână în perioada iulie – august.

În ciuda acestei dublări, producția rămâne mult sub obiectiv. În planurile șefului Tesla, Elon Musk, uzina din Grünheide ar trebui să asambleze anual circa 500.000 de mașini. Deocamdată, cei 12.000 de angajați reușesc să scoată pe piață doar o cincime din capacitatea instalată, însă Elon Musk promite o „creștere rapidă” a producției în următoarea perioadă.