EXCLUSIV

Crăciun fără părinți. Aproape jumătate dintre părinți nu vin acasă de Crăciun din străinătate. Gelu Duminică: „Traumele sunt multe”

Gabriela del Pupo 21.12.2021, 13:42
Crăciun fără părinți. Aproape jumătate dintre părinți nu vin acasă de Crăciun din străinătate. Gelu Duminică: „Traumele sunt multe”

Mai mult de jumătate din părinții plecați la muncă în străinătate spun că nu vor veni acasă de sărbători (40%) sau că nu s-au hotărât (19%). Doar 41% din copiii care au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate vor petrece Crăciunul în familie. Procentul părinților care vor să ia copilul în străinătate la un moment dat este de doar 7%.

Singuri de Crăciun, „sunt familii puțin distruse”

Sociologul Gelu Duminică spune că acest fenomen deși nu este unul nou nu poate fi anticipat la nivel de consecințe în viitor. Cum se vor dezvolta acești copii și cum se vor comporta ca adulți este greu de prevăzut iar rezultatul acestei privări de afecțiune se va vedea peste 10-15 ani.

„Din păcate asta este în România. O generație întreagă care trăiește chestia asta și mai ales după 2000, în care copiii sunt vitregiți de dragostea părinților și părinții la rândul lor sunt vitregiți de dragostea copiilor. Sunt niște familii puțin distruse. Traumele sunt multe, familia este factor de socializare. Ce se va întâmpla cu adevărat cu această generație nu o să putem să vedem decât peste 10-15 ani.

Sunt probleme emoționale care se vor regăsi în modul în care acești omeni se vor comporta în societate, nu va fi la fel cum știam noi, pentru că modelul de familie în aceste cazuri este diferit.” a declarat Gelu Duminică pentru impact.ro.

„Situație de criză poate însemna și pandemie, poate însemna și dezamăgirea în iubire”

Mai puțin de jumătate din copii fac sărbătorile în familie
Mai puțin de jumătate din copii fac sărbătorile în familie

O implicare mai mare a statului ar face ca acest fenomen să fie mai în detaliu analizat.

„Orice situație de criză accentuează traumele pe care un copil care are părinții departe le are, dar situație de criză poate însemna și pandemie, poate însemna și dezamăgirea în iubire. (Consecințele n.r) nu se pot evalua la adevărata lor amploare, nu avem sisteme de acompaniere ale statului, statul să pună unde este nevoie serviciile de care copiii au nevoie cu adevărat, nu avem asta. La noi se fac grădinițe în zone depopulate. La noi alocările financiare nu au în vedere nevoile nevoile comunităților ci mai degrabă afilierea politică.” a mai spus sociologul.

Aproximativ 71% dintre copii cheltuie banii din străinătate pe alimente, urmează educația (rechizite, meditații, transport etc) – 60% din eșantion – și cheltuieli locative (chirie, utilități, rate pentru achiziția sau construcția locuinței) – 51%.

Studiul realizat de Organizația Salvați Copiii a fost realizat pe un  eșantion de 855 de copii în luna decembrie 2021. Sunt copii care participă la programele pe care le organizează organizația.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...