EXCLUSIV

Cove a reușit să-și păstreze încă patru ani postul de director al Teatrului „Ion Creangă”. Ce medie a obținut la examenul de evaluare: „Nota îmi permite să mă gândesc la pasul următor”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 02.02.2023, 20:39

Petre Gabriel Coveșeanu sau Cove, cum îl știm cu toții, va continua să conducă, pentru următorii patru ani, Teatrul „Ion Creangă”, din București. Oficializarea numirii sale încă nu a sosit, dar Cove poate răsufla ușurat, întrucât a depășit partea cea mai dificilă a lucrurilor. Actorul ne-a vorbit, în exclusivitate pentru Impact.ro, despre aceste examene, cu emoții, deloc ușoare.

„Am trecut cu brio examenul de evaluare”

Cove ne-a vorbit despre această perioadă cu emoții, în care a susținut un examen dificil, pentru păstrarea postului de director al Teatrului „Ion Creangă”, din București:

„Mai am ceva de așteptat, până la oficializarea lucrurilor, dar cred că sunt pe drumul cel bun. Spun asta fiindcă am trecut cu brio examenul de evaluare. Când spun brio, spun o notă mare, mai exact 9,46. Iar nota obținută îmi permite să mă gândesc la pasul următor, care va fi legat de formularea unui nou proiect de management pentru următorii patru ani”.

Cove speră ca, în vara, să-și poată aștepta spectatorii în sala tradițională, din Piața Amzei, aflată în renovare

Gabriel Coveșeanu conduce Teatrul „Ion Creangă” din vara anului 2018. În primele luni, a ocupat funcția de manager general interimar, dar, din decembrie, același an, a câștigat locul scos la concurs. De remarcat că, în urmă cu patru ani, a reușit un rezultat mai slab, obținând media generală de 9,17 (9,08 în prima etapă și 9,25, în cea de a doua).

Pe de altă parte, Cove speră ca, anul acesta, cel mai târziu în vară, să-și poată aștepta spectatorii în sala tradițională a teatrului de lângă Piața Amzei, aflată în renovare de câțiva ani buni. Spectacolele celor de la „Ion Creangă” pot fi urmărite în prezent fie la cea de a doua sală a teatrului, mult mai mică, de doar 50 de locuri, de pe strada Biserica Amzei, fie la Teatrul de Operetă.

Gabriel Coveșeanu, în rol de polițist
Gabriel Coveșeanu, în rol de polițist

Joacă rolul unui polițist în piesa „Bucătarii”

Bucuria lui Cove a fost dublată și de revenirea sa pe scenă, după o pauză de câțiva ani. El poate fi urmărit, de la finele lunii ianuarie, jucând în spectacolul „Bucătarii”, pe scena Teatrului Elisabeta din Capitală.

El a urcat pe aceeași scenă alături de câțiva actori îndrăgiți de marele public, cum ar fi Ion Ionuț Ciocia, cel care dă viață personajului Brânzoi în serialul de mare succes de la PRO TV, „Las Fierbinți”, sau cu Mirela Stoian, cea care a făcut cândva parte din grupul Vacanța Mare, în rolul Lilei:

„Am decis cu bucurie să fac pasul acesta, al revenirii, fiindcă am simțit că acum e momentul. Până acum nu am avut timpul necesar pregătirii unui asemenea rol. Poate din stagiunea viitoare voi face un pas similar și pe scena teatrului pe care-l conduc, acolo unde am preferat să-mi las mai degrabă colegii să joace”, a mai spus el pentru Impact.ro.

În piesa de la Teatrul Elisabeta, o comedie, Cove joacă rolul unui polițist care trebuie să asigure armonia în lumea chef-ilor.

Absolvent al Academiei de Teatru şi Film „I.L.Caragiale”, Facultatea de Teatru, Gabriel Coveşeanu s-a alăturat echipei Teatrului „Ion Creangă”, în anul 1997, actorul interpretând în cei peste 25 de ani petrecuţi pe scenă roluri dintre cele mai diverse, sub îndrumarea unor regizori renumiți, precum Cornel Todea, Boris Petroff, Cezarina Udrescu, Attila Vizauer, Sorana Coroamă-Stanca, Theo Herghelegiu sau Octavian Jighirgiu.

Citește și: Cum l-a bătut Oana Zăvoranu pe Cove. A intrat peste el în casă. „Când a scăpat, a luat-o la fugă”

În paralel cu meseria sa de actor, Cove s-a remarcat şi în calitate de prezentator TV în emisiuni de divertisment, mai întâi la TVR, apoi Kanal D și la PRO TV. Din toamna anului 2021 s-a mutat la Prima TV.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe