Coroana Sfântul Edward va fi modificată înainte de încoronarea regelui Charles. Istoria fascinantă a simbolului monarhiei britanice

Ana Anitoiu 04.12.2022, 13:44
Coroana Sfântul Edward va fi modificată înainte de încoronarea regelui Charles. Istoria fascinantă a simbolului monarhiei britanice

Coroana Sfântul Edward va fi modificată înainte de încoronarea Regelui Charles al III-lea, ce va avea loc în luna mai a anului viitor. Acest simbol al monarhiei britanice, piesă centrală a ceremoniilor de încoronare a regilor Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord timp de peste 350 de ani, are o istorie fascinantă.

Coroana Sfântul Edward, istorie de secole

Legendara coroană Sfântul Edward face parte din colecția de bijuterii ale familiei regale britanice expuse la Turnul Londrei. Aceasta a fost folosită încă de la încoronarea Regelui Charles al II-lea în 1661, după ce monarhia a fost restaurată în urma perioadei de 10 ani în care la putere a fost Oliver Cromwell.

Actuala coroană Sfântul Edward este o replică a unei variante medievale despre care specialiștii cred că data din secolul al XI-lea, din timpul domniei lui Edward Mărturisitorul. Coroana originală a fost topită în anul 1649.

Coroana, ce este făcută din aur masiv, cântărește aproximativ două kilograme și este încrustată cu pietre semipreţioase, mai ales rubine, ametiste şi safire. În plus, este ornată cu o tocă de catifea violetă, tivită cu blană de hermină.

De altfel, în anul 2018, Regina Elisabeta a II-a a glumit despre cât de greu este să poarte coroană. Regretata suverană a spus atunci: „Nu îți poți înclina capul ca să citești un discurs, ci trebuie să ții foaia mai sus, pentru că altfel riști să îți rupi gâtul. Coroanele au unele dezavantaje, dar altfel sunt lucruri destul de importante”.

Coroana Sfantul Edward va fi modificata inainte de incoronarea regelui Charles. Istoria fascinanta a simbolului monarhiei britanice
Coroana Sfantul Edward, purtata de monarhi britanici, de-a lungul istoriei

Coroana Sfântul Edward va fi modificată

Palatul Buckingham a anunțat, sâmbătă seară, că legendara coroană Sfântul Edward a fost scoasă din Turnul Londrei pentru a fi modificată, astfel încât să fie potrivită pentru încoronarea regelui Charles al III-lea, în mai 2023.

Mutarea acestei coroane din Turnul Londrei a fost ţinută secretă până în momentul în care a fost scoasă și depusă în siguranţă, într-un loc ce deocamdată nu a fost făcut public.

Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea va avea loc la Westminster Abbey din Londra, pe 6 mai 2023, același loc în care a fost încoronată și mama lui, Regina Elisabeta a II-a, în anul 1953. Charles va purta și Coroana Imperială de Stat cu această ocazie.

Regina Elisabeta a II-a a decedat pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral din Scoţia. Regretata suverană a fost înmormântată pe 19 septembrie, la Capela Castelului Windsor. Fiul său, Charles, i-a succedat la tron.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...