Coreea de Nord sfidează SUA. A lansat încă două rachete ca răspuns la sancținile primite de la administrația Biden

Beatrice Dumitru 14.01.2022, 15:18
Coreea de Nord sfidează SUA. A lansat încă două rachete ca răspuns la sancținile primite de la administrația Biden

Coreea de Nord nu s-a lasat intimidată de Statele Unite și a lansat două rachete balistice, drept răspuns la sancțiunile impuse în urmă cu o zi de administrația președintelui Joe Biden. Dialogul dintre Phenian și Washington este blocat din 2019, după al doilea summit între Kim Jong Un și Donald Trump.

A treia lansare de rachete în 2022

Coreea de Nord se află la cea de-a treia lansare de rachete de la începutul anului 2022, au declarat oficialii din Coreea de Sud. Acțiunea vine ca răspuns al guvernului de la Phenian pentru noile sancțiuni impuse de administrația Joe Biden, pe fondul testarii armelor.

Șefii Statului Major din Coreea de Sud au declarat că rachetele au fost lansate din vestul provinciei Pyongan de Nord, unde Coreea de Nord operează baze cheie de rachete și a efectuat lansări în ultimii ani. Rachetele au zburat cu 430 de kilometri, la o altitudine maximă de 36 de kilometri, a spus armata.

 Coreea de Nord sfidează SUA. A lansat încă două rachete ca răspuns la sancținile imouse de administrația Biden
Coreea de Nord, a treia lansare de rachete în 2022.

Paza de coastă a Japoniei a emis o atenționare pentru navele care navighează în zonă să acorde atenție obiectelor care cad, dar a spus că nu au fost raportate avarii la nave sau aeronave, în timp ce Coreea de Sud a afirmat că testul „nu contribuie la stabilitatea în Peninsula Coreeană în acest moment critic”, relatează Associated Press.

Coreea de Nord a criticat sancțiunile SUA

Cu câteva ore mai devreme de lansare, Coreea de Nord a criticat administrația Biden pentru impunerea de noi sancțiuni pentru testele anterioare cu rachete și a spus că nu va renința la „dreptul său la autoapărare”. De asemenea, a avertizat cu privire la acțiuni mai în forță dacă Washingtonul își menține „poziția de confruntare”.

Sancțiunile americane au vizat cinci nord-coreeni pentru rolurile lor în obținerea de echipamente și tehnologie pentru programele de rachete balistice ale Coreei de Nord. Washingtonul a mai spus că vrea să impună sancțiuni și din partea ONU.

Dialogul dintre Phenian și Washington este blocat după ce discuțiile dintre Kim Jong Un și președintele de atunci al SUA, Donald Trump, s-au întrerupt în 2019, după al doilea summit. Guvernul actualului președinte, Joe Biden, și-a arătat în mod repetat disponibilitatea de a se întâlni cu trimișii nord-coreeni, dar Phenianul a respins oferta, acuzând Statele Unite că urmează o politică „ostilă”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...