Coreea de Nord, explicații despre proiectilul lansat în urmă cu o zi. Despre ce este vorba, de fapt

Beatrice Dumitru 06.01.2022, 11:36
Coreea de Nord, explicații despre proiectilul lansat în urmă cu o zi. Despre ce este vorba, de fapt

Coreea de Nord a explicat ce s-a întâmplat în urmă cu o zi, când a lansat un „proiectilul neidentificat” și care a fost depistat de Coreea de Sud și Japonia. Statele Unite au condamnat acest tir, despre care au spus că încalcă mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.

Coreea de Nord, explicații despre lansarea proiectilului neidentificat

Lansarea a fost prima efectuată de Coreea de Nord după cea din octombrie și a fost detectată de mai multe armate din regiune, atrăgând critici din partea guvernelor din Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia.

Coreea de Nord a exlicat și a spus că a lansat o „rachetă hipersonică”, care a atins cu succes o țintă, a informat agenția de presă de stat KCNA. Acesta este al doilea test cu o astfel de armă sofisticată, care atestă progresele industriei de apărare nord-coreene. În timpul testului de miercuri, „focoasă hipersonică” s-a desprins de racheta de propulsie și a ajuns la 120 km lateral, înainte de a „lovi cu precizie” o țintă aflată la 700 km distanță, a raportat KCNA.

Succesele testelor de lansări în sectorul rachetelor hipersonice au o semnificație strategică prin faptul că atestă modernizarea forței armate a statului”, scrie KCNA, potrivit Reuters.

Armele hipersonice zboară, de obicei, către ținte la altitudini mai mici decât rachetele balistice și pot atinge o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului, sau aproximativ 6.200 km pe oră. Analiştii spun, însă, că principala caracteristică a armelor hipersonice nu este viteza, care uneori poate fi egalată sau depăşită de focoasele tradiţionale de rachete balistice, ci ușurința cu care sunt manevrate.

  Coreea de Nord, explicații despre proiectilul lansat în urmă cu o zi. Despre ce este vorba
Coreea de Nord, a doua lansare a unei rachete hipersonice din octombrie.

Statele Unite au condamnat lansarea

Statele Unite au condamnat lansarea unui proiectil neidentificat în mare de către Coreea de Nord, despre care spune că încalcă mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU  și solicită Phenianul pentru discuții.

Această lansare încalcă mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și reprezintă o amenințare pentru vecinii Coreei de Nord și pentru comunitatea internațională. Susținem o abordare diplomatică față de Coreea de Nord și facem apel la aceasta să se angajeze într-un dialog”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Deși nu a testat bombe nucleare sau rachete balisticecu rază lungă de acțiune (ICBM) din 2017, în ultimii ani Coreea de Nord a dezvoltat și lansat o gamă de rachete și focoase, le fel ca cele folosite de Coreea de Sud și Statele Unite, au spus analiștii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...