Washingtonul condamnă lansarea unui proiectil de către Coreea de Nord: „Reprezintă o amenințare”. Ce solicită SUA

Beatrice Dumitru 05.01.2022, 17:27
Washingtonul condamnă lansarea unui proiectil de către Coreea de Nord: „Reprezintă o amenințare”. Ce solicită SUA

Statele Unite au condamnat lansarea unui proiectil neidentificat în mare de către Coreea de Nord, după cum susține armata sud-coreeană. Se pare că ar putea fi o rachetă balistică, iar Washingtonul solicită Phenianul pentru discuții. „Încalcă mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”, a precizat SUA.

„O amenințare pentru vecinii Coreei de Nord”

Coreea de Nord a lansat un proiectil în largul coastei de est a peninsulei, în direcția Mării japoniei, în condițiile în care ONU i-a interzis toate testele cu rachete de acest tip și cele nucleare și a impus sancțiuni din cauza programelor.

Acest nou test vine pe fondul tensiunilor cu SUA, după ce Coreea de Nord nu a răspuns la oferta Washingtonului de a se întâlni pentru a negocia cu privire la programul nuclear. UIltima întâlnire a avut loc în 2019, între Kim Jon Un şi Donald Trump.

Washingtonul condamnă lansarea unui proiectil de către Coreea de Nord: „Reprezintă o amenințare”. Ce solicită SUA
SUA a reacționat după un nou test cu rachetă al Coreei de Nord.

Această lansare încalcă mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și reprezintă o amenințare pentru vecinii Coreei de Nord și pentru comunitatea internațională. Susținem o abordare diplomatică față de Coreea de Nord și facem apel la aceasta să se angajeze într-un dialog”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, relatează Le Figaro.

Potrivit armatei sud-coreene, Phenianul a tras în mare, ceea ce se presupune a fi o rachetă balistică. Serviciile de informații sud-coreene și americane analizează cu atenție pentru a afla mai multe detalii.

SUA și-a luat angajamentul de a apăra Coreea de Sud și Japonia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că angajamentul de a apăra Coreea de Sud și Japonia este unul „solid”. În acest sens, secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul Apărării, Lloyd Austin, au programat deja discuții cu omologii lor japonezi legate de securitate.

Administrația lui Joe Biden a declarat în repetate rânduri că este deschisă discuțiilor cu Coreea de Nord, dar Phenianul a respins aceste oferte și a acuzat Washingtonul că urmează politici „ostile”. Liderul Kim Jong Un s-a întâlnit de trei ori cu fostul președinte al SUA, Donald Trump, care s-a lăudat că a prevenit conflictul, dar nu a reușit să ajungă la un acord pentru a pune capăt programului nuclear al Coreei de Nord.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...