Japonia reacționează dur după ce Coreea de Nord a sfidat lumea. Și-a testat cea mai avansată rachetă de până acum

Cătălina Burghelea 25.03.2022, 12:21
Japonia reacționează dur după ce Coreea de Nord a sfidat lumea. Și-a testat cea mai avansată rachetă de până acum

În timp ce liderii occidentali s-au adunat la Bruxelles pentru întâlniri de securitate, Coreea de Nord a lansat, joi, un nou tip de rachetă balistică intercontinentală (ICBM), fiind primul său test cu rază lungă de acțiune în mai bine de patru ani. Potrivit analiștilor, recenta serie de teste de rachete nord-coreene sugerează că liderul Kim Jong Un încearcă să arate unei lumi din ce în ce mai turbulente că Phenianul rămâne un jucător cheie în lupta pentru putere și influență.

Coreea de Nord a lansat un nou tip de rachetă balistică intercontinentală

„Coreea de Nord refuză să fie ignorată și ar putea încerca să profite de preocuparea globală pentru războiul din Ucraina pentru a forța un fapt împlinit asupra statutului său de stat cu arme nucleare”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor de studii internaționale la Ewha Womans, Universitatea din Seul, pentru CNN.

„(…) Ambițiile Phenianului depășesc autoapărarea, deoarece dorește să răstoarne ordinea de securitate postbelică în Asia”, a completat expertul.

Japonia critică testele făcute de Phenian

Ultima lansare a unui nou tip de rachetă balistică intercontinentală (ICBM) de către Coreea de Nord ridică nivelul de ameninţare la adresa securităţii Japoniei, a explicat, vineri, ministrul Apărării, Nobuo Kishi.

Guvernul de la Phenian a lansat ceea ce a spus că este un „Hwasong-17”, un nou tip de ICBM. Oficiali japonezi, sud-coreeni şi americani au catalogat proiectilul la fel – ICBM. Decizia, însă, este „o ameninţare serioasă la adresa păcii şi stabilităţii Japoniei şi comunităţii internaţionale, trecând la o dimensiune diferită de la seria de lansări anterioare de rachete”, a spus Kishi.

S-a descoperit locul unde își ascunde Coreea de Nord armele atomice

Amenințare globală

În cadrul unui apel telefonic, atât secretarul de Stat american Antony Blinken, cât și ministrul japonez de Externe, Hayashi Yoshimasa, au „condamnat în comun” lansarea rachetei ICBM ca o „încălcare clară a multiplelor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU”, a transmis purtătorul de cuvânt american al Departamentului de Stat, Ned Price.

„Provocarea, care urmează după două teste ICBM la începutul acestui an, demonstrează în continuare ameninţarea reprezentată de programele de rachete balistice şi arme ilegale de distrugere în masă pentru vecini şi comunitatea internaţională mai largă”, a evidențiat Price.

Ce este noul ICBM al Coreei de Nord

Coreea de Nord a confirmat că a testat un nou tip de rachetă balistică intercontinentală (ICBM), primul său test cu rază lungă de acțiune în mai bine de patru ani. Lansarea marchează o potențială nouă eră a confruntării regionale.

Presa de stat nord-coreeană a declarat, vineri, că liderul Kim Jong Un a ghidat direct lansarea armei, cunoscută sub numele de Hwasong-17, cea mai avansată de până acum. Evenimentul a fost descris ca „un puternic factor de descurajare a războiului nuclear”, la adresa căruia Kim a spus că forțele țării sunt „pe deplin pregătite” pentru o potențială confruntare militară cu SUA.

Raportul Agenției Centrale de Știri din Coreea spune că racheta a atins o altitudine maximă de 6.248,5 kilometri și a zburat pe o distanță de 1.090 de kilometri în 68 de minute, înainte de a ateriza cu precizie între Peninsula Coreeană și Japonia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...