Coreea de Nord, sfidează SUA. Cu ce se laudă regimul de la Phenian. „Am zguduit lumea”

Beatrice Dumitru 09.02.2022, 10:49
Coreea de Nord, sfidează SUA. Cu ce se laudă regimul de la Phenian. „Am zguduit lumea”

Coreea de Nord a lansat un număr record de teste cu rachete balistice în luna ianuarie, motiv de laudă pentru regimul de la Phenian. „Doar țara noastră poate zgudui lumea trăgând o rachetă”, a spus Coreea de Nord. Statele Unite au cerut Coreei de Nord să-și anuleze programele nucleare și de rachete balistice și să acorde prioritate nevoilor propriului popor.

Coreea de Nord, mai multe teste cu rachete balistice

Coreea de Nord a efectuat o serie de teste cu rachete balistice, acțiuni interzise de Consiliul de Securitate al ONU. În ianuarie s-a înregistrat un număr record de astfel de teste, cu cel puțin șapte lansări, inclusiv un nou tip despre care autoritățile de la Phenian spun că este o „rachetă  hipersonică”. De asemenea, a fost lansată și o rachetă balistică cu rază intermediară Hwasong-12, capabilă să lovească teritoriile SUA din Oceanul Pacific, primul test de acest fel din 2017.

Un comunicat al Ministerului de Externe al Coreei de Nord a spus că o serie de teste de la Anul Nou au reprezentat „realizări remarcabile” care au întărit „descurajarea războiului”. În acest context, Coreea de Nord s-a lăudat că este una dintre puținele țări din lume care lansează arme nucleare și rachete balistice și singura care se opune Statelor Unite.

Coreea de Nord, atac la SUA. Cu ce se laudă regimul de la Phenian. „Am zguduit lumea”
Coreea de Nord, record de teste cu rachete în luna ianuarie.

În lumea de astăzi, în care multe țări își pierd timpul pentru a arăta Statelor Unite supunere oarbă, pe această planetă există doar țara noastră care poate zgudui lumea trăgând o rachetă care poate ținti teritoriul SUA. Există peste 200 de țări în lume, dar doar câteva au bombe cu hidrogen, rachete balistice intercontinentale și rachete hipersonice”, s-a lăudat Coreea de Nord, potrivit Reuters.

Răspunsul Statelor Unite

Departamentul de Stat al SUA a explicat că nu a avut nicio intenție ostilă față de Coreea de Nord și a îndemnat ca regimul de la Phenian să revină la masa tratativelor. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a numit și Coreea de Nord o amenințare la adresa păcii și securității internaționale și a eforturilor globale de neproliferare nucleară.

„Statele Unite au un interes vital să descurajeze Coreea de Nord, să se apere împotriva provocărilor sau utilizării forței, să limiteze raza de acțiune a celor mai periculoase programe de arme și, mai presus de toate, să mențină în siguranță poporul american, forțele noastre desfășurate și aliații noștri”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Oficialii americani și sud-coreeni au spus că se tem că lansarea rachetei balistice Hwasong-12, pe 30 ianuarie, ar putea fi un pas către reluarea completă a testelor ICBM-urilor sau armelor nucleare ale Coreei de Nord.

Statele Unite au cerut Coreei de Nord să-și anuleze programele nucleare și de rachete balistice și să acorde prioritate nevoilor propriului popor.

Urmăriți Impact.ro și pe