Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală, la câteva ore după ce Joe Biden a părăsit Asia

Elena Avramescu 25.05.2022, 07:42
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală, la câteva ore după ce Joe Biden a părăsit Asia

Coreea de Nord a tras miercuri trei rachete, inclusiv una despre care se crede că ar fi o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), după ce președintele american Joe Biden a părăsit Asia în urma unei călătorii în care a acceptat noi măsuri pentru a descuraja statul cu arme nucleare.

Plecarea lui Joe Biden din Coreea de Nord a provocat lansarea a trei rachete

Șefii Statului Major Întrunit (JCS) din Coreea de Sud a declarat că cele trei rachete au fost lansate în mai puțin de o oră din zona Sunan a capitalei Nordului, Phenian, unde aeroportul său internațional a devenit un centru de teste de rachete.

Prima rachetă lansată miercuri părea a fi un ICBM, în timp ce o a doua rachetă neidentificată pare să fi eșuat în timpul zborului, a spus JCS. A treia rachetă a fost o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune (SRBM).

Ca răspuns, Statele Unite și Coreea de Sud au organizat exerciții combinate cu foc real, inclusiv teste cu rachete sol-suprafață care au implicat Sistemul tactic de rachete al armatei (ATACMS) al SUA și Hyunmoo-2 SRBM din Sud, au spus ambele armate.

„Demonstrația de forță a armatei noastre a fost menită să evidențieze hotărârea noastră de a răspunde ferm oricăror provocări nord-coreene, inclusiv lansarea unui ICBM, precum și capacitatea și disponibilitatea noastră copleșitoare de a efectua o lovitură chirurgicală la originea provocării”, a spus JCS într-un afirmație, potrivit Reuters.

Coreea de Nord a lansat o serie de lansări de rachete în acest an, de la arme hipersonice până la încercarea de tragere a celor mai mari ICBM ale sale, pentru prima dată în aproape cinci ani. De asemenea, pare să se pregătească pentru ceea ce ar fi primul său test nuclear din 2017.

Noile rachete balistice intercontinentale ale Coreei de Nord
Rachete balistice intercontinentale ale Coreei de Nord

Oficialii americani și sud-coreeni au avertizat recent că, aparent, Coreea de Nord părea pregătită pentru un alt test de arme, posibil în timpul vizitei lui Biden, care a fost prima sa călătorie în Asia în calitate de președinte și a inclus un summit cu președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol la Seul.

Yoon, care a preluat funcția pe 10 mai, și-a convocat prima ședință a consiliului de securitate națională, care a condamnat ferm ultima lansare drept o „provocare gravă”, mai ales că a avut loc înainte ca Biden să se întoarcă acasă. Yoon le-a ordonat asistenților să consolideze descurajarea extinsă a SUA și postura de apărare combinată, așa cum a convenit cu Biden.

Provocările continue ale Coreei de Nord nu vor avea ca rezultat decât o descurajare și mai puternică și mai rapidă între Coreea de Sud și SUA și vor aduce o izolare mai profundă asupra sa”, a spus guvernul lui Yoon într-o declarație separată.

Un oficial de la Casa Albă a spus că Biden, care a plecat din Japonia marți seara, a fost informat despre lansări și va continua să primească actualizări.

Ministrul sud-coreean de externe Park Jin și secretarul de stat al SUA Antony Blinken au convenit, de asemenea, să intensifice eforturile diplomatice pentru a consolida descurajarea extinsă și a facilita o nouă rezoluție a sancțiunilor ONU printr-un apel telefonic, a declarat ministerul din Seul.

Urmăriți Impact.ro și pe