Copiii din Europa de Est sunt în prag de sărăcie în urma războiului din Ucraina. România, pe locul 3 în topul celor mai vulnerabili minori

Andrei Dumitrescu 17.10.2022, 10:13
Copiii din Europa de Est sunt în prag de sărăcie în urma războiului din Ucraina. România, pe locul 3 în topul celor mai vulnerabili minori

Războiul din Ucraina și creșterea costului vieții care a rezultat din acesta au aruncat în ultimele luni alte milioane de copii în sărăcie în Europa de Est și Asia Centrală, avertizează un studiu al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) publicat luni.

Războiul din Ucraina și inflația în creștere au aruncat în sărăcie încă patru milioane de copii – o creștere de 19% din 2021 – arată studiul, subliniind că copiii sunt cei mai afectați de criza economică provocată de conflict.

Studiul susține că, deși copiii reprezintă 25% din populație, ei reprezintă aproape 40% din cele 10,6 milioane de persoane suplimentare aflate în sărăcie în acest an.

Raportul, care acoperă 22 de țări, spune că Rusia – cu 2,8 milioane de copii în plus în sărăcie – reprezintă aproape trei sferturi din creșterea totală măsurată de UNICEF, ceea ce, potrivit acestuia, se datorează populației mari a țării și pagubelor estimate pentru economia sa.

„Repercusiunile conflictului din Ucraina sunt extrem de importante în Rusia, deoarece războiul provoacă o deteriorare a accesului la un anumit număr de produse de bază, la combustibil sau pur și simplu la o putere de cumpărare corectă din cauza inflației”, a declarat pentru AFP Adeline Hazan, președinta UNICEF Franța.

România, cel mai afectat stat după Rusia și Ucraina

Ucraina, între timp, găzduiește cu o jumătate de milion de copii mai mulți care trăiesc în sărăcie, ceea ce o plasează pe locul al doilea, urmată de România, cu 110.000 de copii în plus, notează studiul.

„Unicef trage un semnal de alarmă cu privire la consecințele acestui război și cere guvernelor să ofere un sprijin extrem de puternic pentru protecția socială și să pună în aplicare programe de asistență în numerar pentru familiile cele mai vulnerabile cu copii”, a declarat Hazan.

Bombardamente în Cernihiv. Ruşii au atacat o zonă cu școli, spital și locuințe. Sunt cel puţin noua morți
Bombardamente în Cernihiv. Ruşii au atacat o zonă cu școli, spital și locuințe. Sunt cel puţin noua morți

Consecințele sărăciei în rândul copiilor depășesc cu mult dificultățile financiare ale familiilor: cu cât o familie este mai săracă, cu atât mai mare este proporția veniturilor sale cheltuită pe necesități de bază, cum ar fi hrana și combustibilul.

Iar atunci când costul bunurilor de primă necesitate crește vertiginos, banii disponibili pentru alte nevoi, cum ar fi sănătatea și educația, scad. Prin urmare, cei mai săraci copii au mai puține șanse de a avea acces la servicii esențiale și sunt mai vulnerabili la violență, exploatare și abuz, afirmă agenția ONU.

Creșterea sărăciei în rândul copiilor din Europa de Est și Asia Centrală ar putea duce la moartea a încă 4.500 de copii înainte de a împlini un an și la abandonul școlar a încă 117.000 de copii numai în 2022, avertizează UNICEF.

Peste 7 milioane de refugiați în opt luni de război

Pentru a supraviețui efectelor teribile ale unui război brutal, care nu este din vina lor, peste 5,5 milioane de copii au nevoie de ajutor umanitar.
Războiul a provocat strămutări pe scară largă în regiune și în afara acesteia, într-un ritm și la o amploare nemaiîntâlnite după cel de-al Doilea Război Mondial.

Peste 7,6 milioane de refugiați distinși din Ucraina au fost numărați în Europa până la începutul lunii octombrie 2022, iar alte milioane de persoane au fost strămutate în interiorul Ucrainei.

Relocările pe scară largă care au loc în prezent ar putea avea un impact asupra generațiilor viitoare. Copiii care fug din conflictul din Ucraina sunt deosebit de vulnerabili la trafic și exploatare.

Atacurile cu arme explozive în zonele metropolitane dense au provocat pagube și victime semnificative în rândul civililor, în special al copiilor.

După opt ani de conflict în estul Ucrainei și după escaladarea violenței în februarie 2022, familiile sunt în stare de șoc, caută cu disperare siguranța și au nevoie de acces la servicii esențiale – inclusiv sănătate, educație, protecție, apă și canalizare – precum și de provizii care să le salveze viața.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...