Copacul care absoarbe cel mai mult dioxid de carbon din atmosferă. Ce arată cel mai nou studiu

Ioana Bucur 11.10.2021, 10:06
Copacul care absoarbe cel mai mult dioxid de carbon din atmosferă. Ce arată cel mai nou studiu

Oamenii de știință au dat startul unui experiment ce se va întinde pe o durată de nici mai mult nici mai puțin de zece ani. După trei ani de studiu, primele observații au fost publicate într-o revistă de specialitate, iar concluziile sunt fascinante. Cercetătorii britanici au descoperit care este copacul care absoarbe cel mai mult dioxid de carbon din atmosferă.

Unul dintre cele mai mari experimente științifice din lume

Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, au decis să ia parte într-unul dintre cele mai ample experimente științifice din întreaga lume. Oamenii de știință au dat startul unui proiect ce va dura un deceniu și care se desfășoară într-un laborator în aer liber, plasat într-o pădure cu arbori bătrâni. Scopul studiului este de a analiza impactul dioxidului de carbon asupra copacilor.

La trei ani de la debutul experimentului, echipa de la Universitatea din Birmingham și-a publicat primele observații în cea mai recentă ediţie a jurnalului Tree Physiology. Potrivit cercetătorilor, stejarii de 175 de ani, care au fost expuşi la un nivel ridicat de CO2, au răspuns în mod evident la dioxidul de carbon prin creşterea constantă a ratei de fotosinteză.

Astfel, punctează oamenii de știință, se constată că stejarii maturi își pot extinde rata de fotosinteză cu până la o treime ca răspuns la creşterea nivelului de CO2 până la valori care se preconizează că vor reprezenta media mondială până în anul 2050, conform noului studiu.

Copacul care absoarbe cel mai mult dioxid de carbon din atmosferă
Copacul care absoarbe cel mai mult dioxid de carbon din atmosferă

„A fost o muncă dificilă”

Anna Gardener, membru al echipei de la Universitatea din Birmingham, este cercetătorul care a coordonat măsurătorile. Aceasta s-a declarat încântată că a putut să contribuie la colectarea primelor rezultate științifice publicate ale unui experiment de importanţă globală.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Efectuarea măsurătorilor în vârful unui stejar de 25 de metri, zi după zi, a fost o muncă dificilă, însă a fost singura modalitate de a şti sigur cât de mult reuşeau copacii să fotosintetizeze din cantitatea în plus” de CO2, a explicat Gardener.

În prezent, oamenii de știință implicați în uriașul proiect au trecut la o nouă etapă a experimentului. Aceștia evaluează acum frunzele, lemnul, rădăcinile şi solul pentru a afla unde ajunge carbonul suplimentar captat şi pentru cât timp rămâne captiv în pădure.

Acestea sunt cele mai ample experimente din lume care analizează efectul schimbărilor globale asupra naturii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...