Specia de arbori care e pe cale de dispariție. Specialistii trag un semnal de alarmă

Nicu Stan 01.09.2021, 21:02

Specia de arbori care e pe cale de dispariție. Specialistii trag un semnal de alarmă după ce aproximativ o treime dintre speciile de arbori din întreaga lume sunt expuse riscului de extincție. În același timp, alte câteva sute se află la un pas de dispariţie.

Sute de arbori sunt pe cale de dispariție pe întreaga planetă. Care specie se regăsește și în țara noastră

O treime dintre speciile de arbori de pe întreaga planetă sunt expuse riscului de extincţie, în timp ce alte câteva sute de specii de pomi se află la un pas de dispariţie, arată un raport de referinţă publicat astăzi de Organizaţia Internaţională a Grădinilor Botanice (Botanic Gardens Conservation International – BGCI).

Astfel, conform raportului privind situaţia arborilor la nivel mondial, ”State of the World’s Trees”, 17.500 de specii de pomi, ceea ce înseamnă circa 30% din total, sunt în pericol de dispariţie, în timp ce 440 de specii au mai puţin de 50 de exemplare rămase în mediul natural.

Sute de specii de pomi sunt pe cale de disparitie
Sute de specii de pomi sunt pe cale de disparitie

Numărul arborilor pe cale de dispariție, dublu comparat cu fauna

De asemenea, numărul speciilor de arbori ameninţaţi cu dispariţia este dublu comparativ cu numărul total al mamiferelor, păsărilor, amfibienilor şi reptilelor aflate în aceiași situație, se mai precizează în document.

”Acest raport este un apel de trezire pentru toată lumea, la nivel mondial, că arborii au nevoie de ajutor”, spune secretarul general al BGCI, Paul Smith, citat într-un comunicat.

Care sunt pomii cu mare risc de dispariție

Astfel, printre pomii cu cel mai mare risc de dispariţie se regăsesc specii ce includ magnolii şi cele din genul Dipterocarpus, care populează pădurile tropicale din sud-estul Asiei. De asemenea, stejarul, arţarul şi abanosul sunt vizaţi, de asemenea, de această ameninţare, se mai arată în raport, conform Agerpres.

Arborii ajută la susţinerea ecosistemului natural şi sunt consideraţi esențiali pentru combaterea încălzirii globale şi a schimbărilor climatice. În plus, dispariţia unei singure specii de arbori poate duce la pierderea altora.

Fiecare specie contează

”Fiecare specie de arbore contează – pentru milioane de alte specii care depind de copaci şi pentru oamenii din întreaga lume”, a subliniat Paul Smith.

Conform studiului, mii de varietăţi de copaci din primele şase ţări cu cea mai mare diversitate de specii de arbori sunt expuse riscului de dispariţie. Cele mai multe specii în pericol sunt în Brazilia, respectiv 1.788. Următoarele cinci ţări sunt: Indonezia, Malaezia, China, Columbia şi Venezuela.

Ce amenință dispariția speciilor de arbori

Primele trei ameninţări cu care se confruntă speciile de pomi sunt defrişările pentru înfiinţarea culturilor agricole, pentru utilizarea lemnului şi pentru creşterea animalelor, mai informează raportul. În plus, schimbările climatice şi fenomenele meteorologice extreme reprezintă ameninţări tot mai mari pentru arbori.

Urmăriți Impact.ro și pe