Controversă la Olimpiada de la Tokyo: reprezentanta Noii Zeelande la haltere a concurat până acum opt ani la masculin

Gabriel Peneș, Narcisa Tomulescu 21.06.2021, 13:02
Controversă la Olimpiada de la Tokyo: reprezentanta Noii Zeelande la haltere a concurat până acum opt ani la masculin

Controversă la Olimpiada de la Tokyo: reprezentanta Noii Zeelande la haltere a concurat până acum opt ani la masculin. Laurel Hubbard ar putea deveni prima sportivă transgender din istoria Jocurilor Olimpice. Dar selecția sa în echipa țării sale a dat naștere unui val de critici din partea altor competitori, care consideră că situația nu e echitabilă.

Controversă la Olimpiada de la Tokyo

Controversă la Olimpiada de la Tokyo. Și una neobișnuită, până acum. Laurel Hubbard are 43 de ani și a început să practice sportul ridicării greutăților pe vremea în care era bărbat. De altfel, Hubbard a stabilit, ca junior și recorduri naționale ale țării sale. Dar în 2013, a decis să devină femeie, printr-o intervenție chirurgicală. S-a reîntors la haltere și a reușit să aibe rezultate de top în unele competiții importante, de la Jocurile Pacificului, până la Cupa Mondială din acest an, în cadrul categoriei 87 de kilograme. Tocmai de aceea, ea este privită drept o concurentă cu mari șanse la o medalie și la Olimpiada de la Tokio.

Dar participarea ei la Jocurile Olimpice ce se vor desfășura între 23 iulie – 8 august, a fost întâmpinată cu reticență de alte competitoare.

E o glumă proastă. Oricine s-a antrenat la haltere la un nivel înalt ştie acest adevăr pe pielea lui; această situaţie specială este nedreaptă pentru sport şi pentru sportivi”, a declarat Anna Vandebellinghen, din Belgia, care va participa la aceeaşi categorie, nemulţumită de prezența lui Hubbard în competiție.

Controversă la Olimpiada de la Tokyo: reprezentanta Noii Zeelande la haltere a concurat până acum opt ani la masculin
Controversă la Olimpiada de la Tokyo: reprezentanta Noii Zeelande la haltere, Laurel Hubbard (foto stânga), a concurat până acum opt ani la masculin (foto dreapta)

Reprezentanta Noii Zeelande la haltere a concurat până acum opt ani la masculin

Și alte sportive s-au pronunțat împotriva participării lui Hubbard la proba feminină, iar președintele executiv al Federației Australiene de Haltere, Michael Keelan, a declarat că acest lucru este incorect față de celelalte sportive. Inclusv primul-ministru din Samoa a avut obiecții în privința apariției lui Hubbard la Olimpiadă, în proba feminină. De altfel, în 2018, federaţia australiană de haltere a încercat să o blocheze pe Hubbard să concureze la Jocurile Commonwealth-ului, însă reclamaţia a fost respinsă. Totuşi, Laurel nu a mai participat, din cauză că s-a accidentat. Acum însă, se pare că Hubbard va fi prima persoană care și-a schimbat genul ce va fi la startul unei Olimpiade.

Din păcate, nu același lucru se poate spune și despre reprezentanții României la haltere. Federația Internațională de profil a interzis participarea țării noastre la această disciplină, din cauza numeroaselor cazuri de dopaj înregistrate în decurs de un an. De asemenea, 4 halterofili români au fost depistați pozitiv la controalele antidoping de la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012. Prin urmare, s-a luat decizia excluderii reprezentanților României de la Jocurile Olimpice de la Tokio și suspendarea Federației Române de Haltere pentru un an. La 64 de kilograme, Loredana Toma pornea chiar printre favoritele la o medalie de aur.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....