Contre între Rusia și Ucraina după exploziile din Crimeea. Ce spune Zeleski despre încheierea războiului

Beatrice Dumitru 10.08.2022, 09:45
Contre între Rusia și Ucraina după exploziile din Crimeea. Ce spune Zeleski despre încheierea războiului

Marți, o serie de explozii au zguduit baza militară Saky de lângă Novofedorivka, în vestul Crimeei, care se află în apropierea stațiunilor de pe litoral populate de turiștii ruși. Moscova a anexat Crimeea de la Ucraina și a folosit-o pentru lansarea invaziei pe scară largă asupra țării vecine, în februarie. „Crimeea este a Ucrainei și nu vom renunța la ea”, a spus Volodimir Zelenski.

Ce spune Volodimir Zelenski despre Crimeea

Crimeea face parte oficial din Ucraina, dar a fost anexată de Rusia în 2014, după un referendum pe care comunitatea internațională îl consideră ilegitim. Mulți ucraineni văd acest lucru drept începutul războiului lor cu Rusia.

La doar câteva ore după ce o serie de explozii a lovit o bază aeriană rusă de acolo, ucigând o persoană, președintele Volodimir Zelenski a spus că războiul din Ucraina a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu eliberarea acesteia, notează BBC.

Contre între Rusia și Ucraina după exploziile din Crimeea. Ce spune Zeleski despre încheierea războiului
Rusia a anexat Crimeea în 2014.

Crimeea este a Ucrainei și nu vom renunța niciodată la ea. Nu vom uita că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început odată cu ocuparea Crimeei. Acest război rusesc a început cu Crimeea și trebuie să se termine cu Crimeea – cu eliberarea ei. Astăzi este imposibil de spus când se va întâmpla asta”, a declarat liderul de la Kiev.

 Escaladarea războiului

Ultimele afirmații ale lui Volodimir Zeleski sugerează că este de părere că Ucraina trebuie să recupereze peninsula pentru ca războiul să se poată termina, dar în trecut a spus altceva despre această problemă. A subliniat că Ucraina ar putea accepta pacea, dacă Rusia revine la pozițiile dinainte de 24 februarie, ceea ce înseamnă că preluarea Crimeei nu este o prioritate.

Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat oameni alergând pe plajă în timp ce au avut loc exploziile, iar Departamentul de sănătate numit de Rusia în Crimeea a declarat că un civil a fost ucis și alți opt răniți.

În timp ce Ministerul rus al Apărării a anunțat că a fost vorba despre o detonare de muniție, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a negat că Ucraina se află în spatele exploziilor: „Desigur că nu. Ce treabă avem noi cu asta?” și a sugerat că sabotorii partizani ar fi putut fi în spatele exploziilor.

Dacă se dovedește că Ucraina a fost responsabilă pentru incident, ar marca o escaladare a războiului pentru că ar fi primul atac major asupra unei ținte în interiorul Crimeei. Rusia a lansat un avertisment luna trecută, când fostul președinte Dmitri Medvedev a amenințat că „Ziua Judecății va așteaptă imediat” dacă Ucraina va viza Crimeea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...