Contracte reziliate și drumuri blocate. Mocnește scandalul pe litoral, iar plajele lărgite sunt mărul discordiei dintre patroni și autorități

Ioana Constantin 07.07.2021, 17:29

Contracte reziliate și drumuri blocate. Turismul este distrus din cauza lărgirii plajei din Mamaia, iar administratorii nisipului încep să rupă contractele cu Statul. Primul investitor a notificat deja Apele Române că renunță la contractul plajei pentru că nu-și poate continua activitatea.

Contracte reziliate și drumuri blocate

Aceasta după ce turiștii s-au plâns că apa e prea adâncă, șezlongurile sunt prea departe de mal, iar nisipul adus pe plajă nu mai este fin. Iar pe unele plaje din Constanta primăria blochează drumul de acces spre disperarea investitorilor din zonă, care anunță falimentul. Cele mai mari necazuri sunt în Mamaia Nord, pe plajele cele mai bune, care de-a lungul anilor și-au capatat renumele de lux. Clienții nu doresc să stea pe zona de faleză, în condițiile în care apa este la 300 de metri distanță iar ca să ajungi la ea este un calvar.

Aici nu ai cum să stai cu cearceaful. Acest nisip format din scoică în proportie de 9o% a devenit beton. După două ploi el este beton. Ne-am gândit cu toții și asta ar fi fost cea mai bună soluție, să renunțăm toți. Ce s-ar fi întamplat atunci? Toți clienții pe care i-am adus cu multe eforturi timp de 18 ani s-ar muta în Grecia și-n Bulgaria, unde ar găsi servicii de calitate, a spus Iulian Tache, operator de plajă.

Afaceriștii de pe Litoral își pierd clienții, în condițiile în care mulți turiști preferă să meargă la plajă în Năvodari. Operatorii de plaje din Mamaia Nord încep ca să renunțe la contractele de închiriere cu Apele Române, cărora le plăteau bani grei în fiecare an.

Contracte reziliate si drumuri blocate
Drumuri blocate

Eu consider c-ă am fost afectat în activitatea pe care o am în zona Mamaia Nord, unde s-a făcut marire de plajă de 3oo m. Și am cerut Administrației Apelor suspendarea contractulului pentru acest an, până când se vor găsi soluții de a putea gestiona aceasta plajă, a spus și Roberto Tortorra, operator de plajă.

Ne-am bucurat când plajele de pe litoral au fost extinse, dar bucuria s-a transformat în inconvenient. Lărgirea plajei a creat, practic, un teritoriu nou pentru România, dar a adus și o problemă nemaiîntâlnită: aceste suprafețe nu sunt cadastrate, nu figurează în acte și, deci, nu pot fi concesionate. Noile sectoare de plajă nu pot fi închiriate anul acesta așa căsezlongurile răman pe vechile fâşii, la mari și foarte mari distanțe față de țărmul mării. În tot acest timp, pe plajele din Constanța, operatorii de acolo primesc si ei o nouă lovitură.

Primăria a restricționat accesul către plaja iar din acest weekend, nimeni nu a mai putut coborâ cu mașina pe faleză, din cauza unei bariere și mai multor stâlpi improvizați. Reprezentanții primăriei susțin că se formau ambuteiaje. Singura cale de acces către plajă o reprezintă acum două scări, dintre care unele din lemn, rupte și fără balustradă, un adevărat pericol pentru cei care aleg să coboare pe ele.

Am făcut investiții în canalizare, fibră optică, am construit și niște scari, ca cele de acum sunt periculoase. Nu sunt egale, sunt abrupte, periculoase. Sectorul meu este lipsit de orice posibilitate de acces auto. Eu sunt specilaizat pe familii cu copii, copii în cărucior care apreciau tocmai că era o cale de acces. Actuala conducere cred că nu știe că aici sunt probleme de câțiva ani și noi am venit cu soluții, dar acum am ajuns într-o situație în care ne vine să închidem ți să ne ducem acasă. Fiindcă nu mai este rentabil, am pierdut jumătate din clienți. Este o plajă pentru constănțeni, nu pentru turiști. Lăsați un om la barieră care să blocheze mașinile cand au ajuns la 100. Asta este o atitudine greșită , a declarat Răzvan Ardelean, operator de plajă.

De partea cealaltă, reprezentanții administrației locale se apără și spun că decizia pe care au luat-o este în beneficiul constănțenilor, care sunt îndemnați să folosească transportul alternativ sau să vină la plajă pe jos, dar și pentru a împiedica formarea ambuteiajelor.

Accesul în zona aceasta este reglementat acum. Nu este drum public. Se aglomera de fiecare dată, mai ales în week-end. Acum accesul se face cu taxi și pentru masini de aprovizionare sau utilități și intervenție. Nu mai intră cu mașina personală. Acel drum nu e public, ci unul tehnologic. A fost făcut fără autorizație. Plaja și taluzul sunt domeniul inalienabil al statului român. Noi doar am reglementat accesul în aceasta zonă, a spus Alin Vintilă, purtător de cuvant al Primăriei Constanța.

Singura cale de acces către plajele din zona o reprezintă acum două scări unele de piatră și unele din lemn, șubrede, rupte și fără balustradă de susținere. Despre acestea din urmă, reprezentanții Primăriei spun că nu au idee cum sau când au apărut, pentru ele nefiind emisă o autorizație de construire.

Urmăriți Impact.ro și pe