Continuă protestele de amploare în Georgia. 66 de persoane au fost arestate. „Jos legea rusă”

Stan Filon 08.03.2023, 18:25

Protestele continuă în Georgia, acolo unde principalul partid de opoziție a scos populația în stradă pentru a se împotrivi unui proiect de lege controversat despre care oficialii din Uniunea Europeană spun că ar îndepărta țara de valorile democratice la care poporul georgian tinde.

Continuă protestele de amploare în Georgia

Așadar, sunt proteste violente pe străzile capitalei georgiene Tbilisi, unde mii de oameni scandează împotriva proiectului de lege controversat care ar limita drepturile mass-media, dar și pe cele ale ONG-urilor. Manifestația a devenit una violentă, iar forțele de ordine au făcut deja 66 de arestări din rândul demonstranților.

„De la ora 15.00, georgienii se vor aduna pe Bulevardul Rustaveli, iar acest lucru va continua în fiecare zi (…) până la victorie”, a declarat Nika Melia, figură a Mişcării Naţionale Unite (MNU), o formaţiune de opoziţie creată de fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, aflat în prezent în închisoare.

Continua protestele de amploare in Georgia
Continua protestele de amploare in Georgia

„Legea este rusă”

Georgienii au ieșit pe străzile din centrul capitalei Tbilisi după ce parlamentul a adoptat în primă lectură o controversată lege referitoare la „agenții străini”, despre care criticii, inclusiv Statele Unite și UE, spun că va avea un impact negativ asupra libertăților.

Oamenii legii au folosit, după cum se pare, gaze lacrimogene. Mai mulți protestatari au spart barierele și unii au aruncat cu pietre și alte obiecte în personalul de securitate. Poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor.

„Legea este rusă, după cum știm cu toții… Nu vrem să fim parte din fosta Uniune Sovietică, vrem să fim parte din Uniunea Europeană, vrem să fim pro-Occident”, susține un protestatar.

„O zi neagră pentru democrația Georgiei”

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că proiectul de lege ar fi un regres imens și „ar afecta unele dintre drepturile care sunt esențiale pentru aspirațiile poporului din Georgia”. UE analizează în prezent cererea Georgiei pentru statutul de candidat, iar șeful diplomației UE, Josep Borrell, a avertizat că proiectul de lege este „incompatibil cu valorile și standardele UE”.

Ambasada SUA la Tbilisi a reacționat imediat după votul din 7 martie, numindu-l „o zi neagră pentru democrația Georgiei”. „Trimiterea la Parlament a acestor legi inspirate de Kremlin este incompatibilă cu dorința clară a poporului georgian de integrare europeană și de dezvoltare democratică a acestuia. Adoptarea acestor legi va afecta relațiile Georgiei cu partenerii săi strategici și va submina activitatea importantă a atâtor organizații georgiene care lucrează pentru a-și ajuta concetățenii. Procesul și proiectele de legi ridică întrebări reale cu privire la angajamentul partidului de guvernământ față de integrarea euro-atlantică”, se precizează în comunicat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...