Proteste violente în Irak. Focuri de armă au zguduit Zona Verde a țării și cel puțin 30 de persoane au murit

Beatrice Dumitru 30.08.2022, 13:52
Proteste violente în Irak. Focuri de armă au zguduit Zona Verde a țării și cel puțin 30 de persoane au murit

Susținătorii unui lider șiit irakian au tras grenade propulsate de rachete și mitraliere în Zona Verde a Irakului, iar forțele de securitate au întors focul, o escaladare gravă a unei crize politice de luni de zile care a cuprins națiunea. Cel puțin 30 de persoane și-au pierdut viața în timpul violențelor.

Violențe în Irak cu peste 30 de morți

După ce clericul Muqtada al-Sadr a anunțat că se retrage din politică, susținătorii săi au luat cu asalt Zona Verde, cândva bastionul armatei americane, care acum găzduiește birourile guvernului irakian și ambasadele străine. În urma violențelor, numărul morților a crescut la cel puțin 30 de persoane după două zile de tulburări, iar 400 au fost rănite, relatează Associated Press.

Guvernul din Irak a fost în impas de când partidul lui al-Sadr a câștigat cea mai mare parte de locuri la alegerile parlamentare din octombrie, dar nu suficient pentru a asigura un guvern majoritar, declanșând luni de lupte interioare între diferite facțiuni șiite. Al-Sadr a refuzat să negocieze cu rivalii săi șiiți susținuți de Iran, iar retragerea sa a aruncat Irakul în degringoladă.

Proteste violente în Irak. Focuri de armă au zguduit Zona Verde a țării și cel puțin 30 de persoane au murit
Proteste violente în IRak. Sursa foto: caprură Associated Press

Lupta șiiților

Iranul și-a închis granițele cu Irak, un semn al îngrijorării Teheranului că haosul s-ar putea răspândi. Petrolul vital al țării a continuat să curgă, în timp ce țițeiul Brent de referință la nivel mondial s-a  tranzacționat ușor la 103 dolari pe baril.

Membrii populației majoritare șiite musulmane din Irak au fost asupriți când Saddam Hussein a condus țara timp de decenii. Invazia din 2003 condusă de SUA, care l-a răsturnat pe Saddam, un sunnit, a inversat ordinea politică. Puțin sub două treimi din populația Irakului este șiită.

Acum, șiiții se luptă între ei după ce americanii s-au retras în mare parte, iar șiiții susținuți de Iran și șiiții naționaliști irakieni luptă pentru putere, influență și resursele statului. Irakul și Iranul au purtat un război sângeros în anii 1980, în care un milion de oameni au murit.

Ambasadă evacuată

Retorica naționalistă și agenda de reforme a lui Al-Sadr rezonează puternic cu susținătorii săi, care în mare parte provin din cele mai sărace sectoare ale societății din Irak și au fost excluși din sistemul politic în regimul lui Saddam.

Pe fondul protestelor violente, Țările de Jos și-au evacuat ambasada din Zona Verde, a scris ministrul de Externe Wopke Hoekstra pe Twitter, în timp ce compania Emirates a suspendat zborurile către Bagdad din cauza tulburărilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...