SPECIAL

Contesa din Banat de care s-a îndrăgostit un împărat. Legendele legate de viața și moartea ei

Diana Timișoreanu 12.07.2022, 17:00

Una dintre cele mai interesante povești cu iz romantic din Banat este cea a contesei Bertha Mileva de San Marco, din Comloșu Mare. Se spune că era atât de frumoasă încât de ea s-a îndrăgostit până și împăratul Frantz Iosef, dar Mileva s-a căsătorit, în cele din urmă, cu un conte italian mai bătrân decât ea și cartofor înrăit.

Conacul San Marco din Comloșu Mare, construit de unul dintre cei mai bogați oameni ai vremii

Conacul San Marco a fost construit în jurul anului 1840 de către contele Nákó János, sau Ioan Nacu, cum îi suna numele în limba română. Familia acestuia a cumpărat pământurile Comloșului, devenind moșierii locului.

Mai précis, Cristofor şi Ciril Nacu, la îndemul împăratului Iozeff al II-lea, au cumpărat mai multe terenuri, printre care şi un domeniu la Comloşu Mare. Aceşti fraţi, de origine aromână, din Macedonia, se îmbogăţiseră din comerţul cu vite şi au reuşit să obțină inclusiv un titlu nobiliar.

Se spune că cei doi frați, care dețineau împreună o avere colosală, au decis  să-și împartă domeniile prin tragere la sorți. Cel de la Comloșu Mare i-a revenit lui Ciril. Nepotul acestuia, Janos, a fost cel care a construit conacul din localitate, după căsătoria sa cu Anastasia Vuchetich de Brinye et Csene.

Construcția era una plină de eleganță, formată din două corpuri despărțite printr-o poartă monumentală cu feronerie migălos realizată, care includea blazonul familiei. Conacul mai cuprindea o sală de teatru (inclusiv un depozit pentru decoruri) și mai multe clădiri administrative, plus un parc care îl  înconjura și care asigura răcoare în zilele toride de vară. Aleile parcului erau acoperite cu marmură albă.

Revista “Allgemeine Theater-Chronik” din Leipzig a făcut în anul 1860 o statistică a tuturor teatrelor din Monarhie. Au aflat că există de tot 65 de teatre. Un număr de 15 dintre ele au fost clasificate ca fiind de rangul I (cele mai mari, teatre orăşeneşti, cu spectacole zilnice), 22 erau declarate de rangul II (teatre din oraşe mai mici), apoi 28 de rangul III, cu 2 până la 4 spectacole pe săptămână; printre acestea se află şi Teatrul de Curte al nobilului Ioan Nako.

Bertha Mileva, între o poveste de iubire adolescentină: dragostea unui împărat și căsătoria cu un contre italian

În decorul de vis al conacului de la Comloșu Mare a crescut fiica lui Janos Nako, Mileva. Era considerată o frumusețe a vremii, fiind totodată foarte cultivată și atrăgând atenția multor scriitori sau compozitori.

Legenda spune că, pe când era foarte tânără, tatăl ei i-a angajat un profesor de pictură. Acesta s-a îndrăgostit de copilă și ea de el, punând la cale chiar să plece împreună. Vestea a ajuns la urechile contelui, care s-a grăbit să-l expedieze pe pictor. Cât despre Bertha Mileva, se spune că de ea s-a îndrăgostit până și împăratul Frantz Iosef, cu ocazia unor baluri de la Viena la care fata a participat alături de familia ei.

I s-a găsit însă un soț de conveniență: Giulio Capece Zurlo Duca di San Marco, un duce italian cam cartofor. Așa ajunge fata contesă de San Marco, nume pe care îl preia și conacul din localitatea natală. Parcul care îl înconjura a fost transformat într-o adevărată grădină vieneză, fiind un dar de nuntă din partea împăratului.

Pe de altă parte, tatăl ei ajunge să-și risipească o mare parte din avere, dar contesa de San Marco reușește să salveze domeniul, cel unde va locui până se va stinge din viață.

“Fiind darnic de mână peste măsură, împătimit al culturii, literaturii, teatrului şi călătoriilor, bogatul nobil a ajuns la vârsta maturităţii într-o situaţie financiară precară, din care a ieşit, totuşi, după 1856, în urma căsătoriei fiicei Mileva cu Giulio Capece Zurlo Duca di San Marco”, se arată într-o monografie dedicată localității.

Primul care iese din scenă este contele italian. Acesta moare, iar Mileva rămâne văduvă, fără a avea copii.

Conac donat și cai împușcați la moartea contesei

Fiind ultima din familie, la moartea ei, în 1926, contesa Bertha Mileva de San Marco  a donat conacul statului român, cu condiţia ca acolo să se instaleze primăria, iar clărirea să nu fie niciodată vândută. Legenda spune că a dat ordin să fie împușcați caii frumoși, de rasă, pe care îi îndrăgea, de frică să nu ajungă să  tragă la jug. Ea a cerut ca bidiviii să fie apoi incineraţi, iar cenuşa lor – răspândită pe uliţele Comloşului.

Bertha Mileva, ultima proprietară a conacului din familia Nako, a fost înmormântată în curtea conacului, pentru ca mai apoi trupul acesteia să fie transferat la Viena.

Din păcate, chiar dacă nu s-a năruit, conacul nu a avut o soartă prea bună. Acum adăpostește într-o aripă primăria localității iar în cealaltă o proprietate privată. I-au fost aduse însă multe modificări care i-au mutilat înfățișarea elegantă de odinioară.

Nu poate fi admirat decât din exterior, dar oricum, înauntru nu se mai păstrează nimic din epoca de glorie a existenței lui.

Urmăriți Impact.ro și pe