Constanța: Sute de elevi, într-un pericol constant. Învață în clădiri vechi de peste un secol care la un cutremur mai puternic riscă să se prăbușească

Elena Avramescu 29.01.2021, 15:43
Constanța: Sute de elevi, într-un pericol constant. Învață în clădiri vechi de peste un secol care la un cutremur mai puternic riscă să se prăbușească

Sute de elevi, într-un pericol constant. Situație alarmantă la Constanța după ce sute de elevi și copii de gradiniță sunt într-un real pericol. Invață în cladiri vechi de peste un secol care la un cutremur mai puternic riscă să se prăbușească. Iar asta se întamplă în condițiile în care peste o săptămână elevii se întorc la cursuri, în unitățile de învățământ.

Sute de elevi, într-un pericol constant

Grădinița cu program normal numărul 16 din Constanța își desfășoară activitatea într-o clădire ridicată în perioada celui de al doilea război mondial. Este situată în centrul istoric al orașului, acolo unde mai toate cladirile se află într-un stadiu avansat de degradare. A mai beneficiat de renovări  de-a lungul timpului , însă niciodată nu a fost expertizată și consolidată.

Chiar și fără o expertiză tehnică la îndemană oricine poate realiza că este un risc. Gardul e înclinat și gros, nu mai este în echilibru ca atunci când a fost construit. Primăria a anunțat că face o campanie de inventariere. O astfel de clădire trebuie întâi ținută în poicioare și apoi făcută o expertiză tehnică a structurii de rezistență. La final urmează o consolidare urgentă. Se văd și acum niște încercări de consolidare dar acestea doar anunță un proiect adevarat de consolidare, a declarat arhitectul Andrei Chivu.

O situație similară se înregistreaza și la Colegiul National Mihai Eminescu.

Şcoala veche dobrogeană este ridicată pe vestigiile unei basilice paleocreştine din secolul al IV-lea. Iar în locul unde funcţionează astăzi colegiul a avut sediul Episcopia Tomisului la finele secolului al IV-lea. Liceul a fost fondatîn 1919, dar clădirea datează de dinainte de 1880.

Sute de elevi, intr-un pericol constant
Elevi, intr-un pericol constant

Prin această comisie pe care am pus o la muncă vom evalua mai întâi si apoi vom expertiza. Trebuie să evaluăm toate cladirile de dinainte de 1978. Avem unele insă de dinainte de acest an și trebuie să facem asta. Vom face aceste evaluări și în funcție de gravitate vom face aceste intervenții gradual. Aceste clădiri au fost întreținute însă conform legii trebuie sa acționam. Trebuie să facem un plan de intervenție pentru că, dacă se întampla ceva, noi nu avem un astfel de plan astfel încât în  funcție de gradul de cutremur să știm ce săfacem pentru fiecare locație în parte, a spus Ionut Rusu, viceprimarul Constanței.

Cele două unități de învvățământ fac parte dintr un șir de 79 de construcții, grădinițe și școli din oraș care funcționează în clădiri construite înainte de 1978. Dintre acestea, doar 15 au fost expertizate tehnic în ultimii 5 ani.

Clădirile istorice au un dezavantaj, au pereți foarte groși de zidărie și suportă greutatea clădirii cu o forță orizontală așa cum se întâmplă la cutremur. Pereții se desfac. E nevoie de o expertiza tehnică care să constate dacă aceea clădire are tehnica de construcție cu beton armat sau zidărie simplă portantă. Reabilitarea unei clădiri include două etape consolidare și restaurare si nu poate fi facută decât în ansamblul ei, a mai declarat arhitectul Andrei Chivu.

Cred că am facut câțiva pași importanți pentru stabilirea sarcinilor. Vorbim de un patrimoniu foarte bogat mai ales în zona veche. Avem școli foarte vechi, ceea ce ne bucură pentru că în 1900 autoritățile erau preocupate să existe gradinițe cu spații generoase, ele s-au păstrat bine dar trebuie expertizate toate aceste clădiri construite înainte de 1978. Avem 79 de insitutii, 15 au expertize actualizate și sunt în programe de consolidare sau reabilitare cu fonduri europene sau de la bugetul local. Este însă un procent mic iar pentru restul vom demara expertizările și documentațiile pentru lucrări de interventie, a declarat Doina Tenea, director executiv adjunct de la Direcția de Urbanism al Primariei Constanța.

Odată finalizată inventarierea unităților de învățământ, echipele municipalității vor realiza  un întreg inventar al tuturor clădirilor publice cu potențial risc seismic din municipiul Constanța. Acestea sunt amplasate preponderent în zona peninsulară și centrală a orașului și sunt construite în prima jumătate a secolului al XX-lea, după proiecte tehnice elaborate fără prescripții tehnice de protecție antiseismică. În urma rapoartelor de expertiză se vor stabili intervențiile necesare și se va realiza încadrarea acestor imobile  în clase de importanță și risc seismic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...