Constanța: Întreg județul a fost lovit de urgia albă. S-au închis toate drumurile naționale după ce sute de mașini au rămas blocate în zăpadă

Elena Avramescu 28.01.2021, 12:45

Întreg județul Constanța a fost lovit de urgia albă. De mai bine de 48 de ore județul Constanța este sub imperiul nămeților și al viscolului. Din cauza precipitațiilor abundente și a vântului care a suflat cu putere, compania națională de drumuri a decis închiderea tuturor drumurilor naționale. Ulterior și regia județeana a luat aceeași decizie în cadrul drumurilor aflate sub jurizdicția ei.

Întreg județul Constanța a fost lovit de urgia albă

Sute de mașini și oameni au rămas blocați în nameți. Unii și-au petrecut noaptea trecută în autorturisme în așteptarea autilajelor care să îi deszăpezească. La Constanța, drumarii și pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea au dus o luptă contracronometru cu dușmanul alb, toată noaptea. Chiar dacă ninsoarea s-a oprit, viscolul a fost cel care a creeat cele mai mari probleme. În comuna constănțeană Ciocârlia, 30 de persoane rămase înzăpezite au fost cazate în spațiile primariei și au primit hrană pe parcursul nopții.

La Ciocârlia pare să fi fost de altfel cel mai rau, pe timpul viscolului. Rafalele de vant au fost atât de puternice încât au aruncat mașinile in câmp. O ambulanță privată și un camion cu 3 tone de marfă au fost luate pe sus ca un fulg. Nimeni n-a putut ajunge la ele până ce fadromele n-au făcut drumul practicabil.

Aseară erau peste 2oo km/h aici. A fost vânt puternic, gheață jos și… i-a aruncat. Are 3 tone de marfă în ea, a declarat un șofer.

Intreg judetul a fost lovit de urgia alba
Drumari Constanta

Astăzi a fost adusaă o automacara de 16 tone ca să ridice mașinile căzute în șanț. Macaragii au îndepartat toate mașinile din apropiere: existaă pericolul ca legăturile să se rupă. Ambulanța a fost troienită de viscolul pternic de-a lungul noptii. Șoferul și echipajul medical au dat zăpada la lopata în jurul ei, mai bine de o oră.

Iar la Sibioara, jandarmii au fost cei care au ajutat șoferii să își scoată mașinile din nămeți. Cea mai mare provocare a fost însă pentru drumarii constănțeni care împreună cu medicii de la ambulanță și pompierii, au fost nevoiți să intervină pentru preluarea unor femei însărcinate care riscau să nască în orice moment. Două dintre ele, din Cobadin și Viile, au fost preluate de o șenilată și apoi de o ambulanță care le-a dus la centrul medical de la Murfatlar.

Am fost solicitați să intervenim la două femei însărcinate, una din Viile ș cealaltă din Cobadin. Au fost luate cu sșenilate încadrate cu paramedici și transporate la Murfatlar de unde au fost preluate de un echipaj de la Ambulanță și duse la spital, a declarat Anamaria Stoica, purtător de cuvânt al ISU Dobrogea.

Pe o a treia drumarii au luat-o de acasă.  Femeia însă născuse între timp, iar când au ajuns medicii la ea au preluat-o, împreună cu bebelușul nou născut.

Un alt echipaj a intervenit și la o gravida. Au asistat gravida care a născut acasă apoi a fost preluată și transportată la spitalul județean Constanța, a mai spus Anamaria Stoica.

Pe drumurile naționale s-a acționat în total cu 77 autoutilaje la Secția de drumuri din Constanța, iar pe drumurile județene, cu alte 20 autobasculante cu lamă și material antiderapant, unimoguri,  1 autogrder, 3 WOLLA și 9 autoutilitare în patrulare. Abia spre dimineață, unul cate unul, drumurile naționale și județene au început să fie redate circulației. Chiar și așa a continuat să se circule în condiții de iarna, în coloane, utilaje de deszăpezire în față. Județul Constanța a fost în ultimile ore pe rând sub cod galben și apoi portocaliu de vreme rea. Din fericire acesta a expirat astăzi la ora 10, iar meterologii spun că am scăpat de vremea rea. Iar in weekend vom avea chiar și 11 grade celsius.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...