Situație dureroasă în București: consum continuu de droguri lângă școală și grădiniță. Poliția dă din umeri: ”Faceți flagrant și venim să-i prindem”

Andrei Cezar 05.01.2021, 20:21

Situație revoltătoare în Sectorul 4 al Capitalei. Pe un teren viran de lângă Spitalul de Boli Cronice Sfântul Luca și-au făcut adăpost mai multe persoane ce se droghează și oameni ai străzii care lasă în urmă deșeuri periculoase precum seringi și măști de protecție uzate. Cazul este cu atât mai grav cu cât la 50 de metri de adăpostul improvizat se află mai multe instituții de învățământ. Oamenii care locuiesc în zonă spun că le este teamă să mai iasă seara din case sau să își lase copiii afară, iar sesizări au făcut nenumărate atât la Poliția Locală, Națională, cât și la Primărie, în urma cărora au primit același răspuns: ”Nu avem ce să facem.” Reporterii Impact.ro au surprins adevărul crunt din interiorul cartierelor Sectorului 4.

Consum de droguri la un pas de spital, școală și grădiniță în Sectorul 4 din București

Locuitorii cartierului Berceni consideră că se potrivește de minune vorba românească ”afară este vopsit gardul, iar înăuntru-i leopardul” în privința Sectorului 4, făcând referire la faptul că degeaba marile bulevarde sunt întreținute corespunzător de către autorități, dacă realitatea din interiorul cartierelor este cu totul alta. Una cruntă care aduce aminte de anii ’90, atunci când persoane care se drogau puteau fi văzute la orice colț de stradă.

Același tablou sinistru este dezvăluit și astăzi, la mai bine de 20 de ani distanță, în cartierul Berceni. Lângă Spitalul de Boli Cronice Sfântul Luca, pe strada Moldovița, pe un teren care desparte unitatea medicală de blocurile de locuit, și-au făcut ”cuibușor” tineri care se droghează. Au rupt o plasă din metal din dreptul unor pubele de gunoi pentru a putea intra nestingheriți în locașul lor pentru a-și administra cu seringa plăcerile interzise. Deșeurile sunt lăsate la voia întâmplării, fapt ce creează un real pericol pentru locatarii din zonă, la fel ca și prezența persoanelor aflate sub efectul stupefiantelor.

Maria locuiește în cartier ”de când se știe”. Lucrează, de asemenea, la un magazin situat la parterul unui bloc. Ea ne-a declarat că îi este teamă pentru viața și sănătatea ei și a băiețelului său de 11 ani.

”Din păcate sunt foarte mulți drogați în această zonă. Este un risc pentru copii. Sunt și foarte mulți oameni ai străzii pe care, atunci când mergi să duci gunoiul, îi găsești în pubelă. Ar trebui făcut ceva cu ei.”, a precizat femeia.

Locul unde se strang persoanele care se drogheaza
Locul unde se strang persoanele care se drogheaza

Ne-a indicat și o altă locație unde se adună tinerii pentru a-și administra droguri

”Se strâng după centrala aceea și se injectează. Pe unul dintre ei l-am văzut chiar cu copilul de mână.

Seara îmi este frică să merg singură pe stradă. Este un băiat la 20 și ceva de ani care acostează lumea pe stradă. Pur și simplu se ia de tine. Este agitat, vine și cere bani. După 7 seara să merg cu copilul de mână pe stradă îmi este frică.

În primăvara trecută a fost scandal mare. S-au bătut cu cuțite, dar tot nu s-au luat măsuri.”, ne-a mai mărturisit Maria.

Înspăimântată de ce s-ar putea întâmpla, spune că a făcut mai multe sesizări, însă nimeni nu a luat nicio măsură.

Ca ea sunt și alți locuitori ai zonei. Andrei este asistent medical la Unitatea de Primiri Urgențe din Cadrul Spitalului Sfântul Ioan din Capitală. Locuiește în imediata apropiere a terenului viran cu pricina. Nu este născut în București, dar spune că și-a dorit să se mute în acest cartier pentru că voia să fie mai aproape de centrul orașului, dar acum este dezamăgit de ceea ce a descoperit pe parcurs.

”Sunt mașini abandonate, oameni ai străzii care și-au făcut culcușul chiar în apropierea blocurilor, oameni care se droghează și își fac veacul în zonă.

Odată cu venirea serii ți-e frică, practic, să îți lași copilul să se ducă la magazin, mai ales că în perioada aceasta, începând cu ora 17.00-17.30 este întuneric, iar cei care se droghează ies pe stradă. Noi, ca bărbați să spunem că ne mai descurcăm, dar femeile, copiii și bătrânii nu se simt deloc în siguranță în această zonă.”, ne-a precizat Andrei.

”Nimeni nu ia măsuri”

El afirmă că a făcut nenumărate sesizări pivind ilegalitățile care se comit în zonă, însă Poliția nu vine decât să constate și să spună că nu are soluții pentru rezolvarea problemelor.

”De multe luni de zile au fost făcute tot felul de sesizări, nu numai din partea mea ci și din partea altor locatari din zonă. Unii dintre ei și-au montat chiar și camere de supraveghere pentru mai multă siguranță. Din păcate nimeni nu ia măsuri. Poliția Națională și Poliția Locală vin, constată și dau din umeri spunând că nu au ce să facă în legătură cu acești indivizi.

Răspunsul pe care mi l-au dat, în repetate rânduri, autoritățile a fost să formulez plângeri în continuare. Este singurul mod de lucru al lor. Să formulez plângeri și să aștept răspunsul.”, a mai declarat Andrei.

Spune că a solicitat autorităților inclusiv montarea unor camere de supraveghere, având în vedere că în proximitate există și unități de învățământ.

”Persoanele care se droghează sunt foarte agresive cu cei care locuiesc în zonă. Sunt recalcitranți, cer bani oamenilor și este normal să ne speriem. Această problemă trebuie rezolvată neapărat pentru că la 50 de metri de locul une ei se droghează se află o școală, o creșă și o grădiniță. Ce facem cu acești copii? Îi punem în fiecare zi în pericol?

Chiar ieri erau trei băieți care se drogau în spatele pubelelor de gunoi, fără niciun fel de frică.”, a mai adăugat el.

Locul unde se strang persoanele care se drogheaza
Locul unde se strang persoanele care se drogheaza

 ”Poliția mi-a spus mie să fac investigații, să-i pândesc”

Bărbatul este revoltat de lipsa de implicare a autorităților, dar spune că și în aceste condiții va merge până în pânzele albe pentru a rezolva situația.

”Am cerut ca Poliția Locală să supravegheze seara măcar 2-3 ore această zonă. Însă nimic. M-au pus pe mine să fac investigații și să-i pândesc. Eu ce să fac singur? Am eu autoritate să fac așa ceva?

Mi-au spus să-i surprind în flagrant în momentul când se droghează și să-i chem să îi prindă. În schimb, Poliția Națională a dat din umeri și a spus că nu e de competența lor.

În data de 21 decembrie la ora 8.10 am chemat Poliția Locală, Poliția Națională și Ambulanță, pentru a nu mă mai pasa de la unii la alții. Au prins un om al străzii care dormea în ghena de gunoi, au stat de vorbă cu el și ”la revedere!”.

Pentru noi nu mai contează răspunsurile lor scrise, ci mai degrabă cum rezolvă situația din teren. Asta contează pentru toți cetățenii. Este vorba de siguranța noastră, a tuturor.”, a mai declarat bărbatul.

La un moment dat, în mijlocul discuției cu Andrei, am observat trei tineri care au intrat prin gardul rupt și îndreptându-se către locul de pe ternul de lângă Spitalul Sfântul Luca. Au remarcat și ei prezența noastră de la depărtare și, precauți, tinerii au stat pe rând de pază pentru a putea da ”alarma” în cazul în care zăresc ceva suspect. După caproximativ un sfert de oră, cei trei au părăsit locul. Suspicioși, ne-au căutat cu privirea, însă nu ne-am mai intersectat cu ei.

Răspunsul Poliției Locale la sesizarea posibilului flagrant

În tot acest timp, Andrei a apelat la Poliția Locală de două ori pentru a reclama prezența respectivelor persoane potențial periculoase. De fiecare dată a fost redirecționat către Poliția Națională, însă fără a i se răspunde. Am surprins dialogul dintre el și agentul de la Poliția Locală:

Andrei: ”Tot eu sunt domnule, s-a întrerupt legătura. Nu răspunde nimeni la Poliția Națională. Vă rog frumos, trimiteți un echipaj de la Poliția Locală.”

Agent Poliția Locală: ”Vă spun încă o dată: consumul de droguri este infracțiune. La infracțiune nu poate interveni decât Poliția Națională.”

Andrei: ”Când au venit colegii dumneavoastră la o altă sesizare, un agent de la Poliția Locală mi-a spus să sun la dumneavoastră în dispecereat și să anunț că se droghează și să solicit urgent un echipaj. Acum dumneavoastră mă trimiteți în altă parte.”

Agent Poliția Locală: ”Domnule, v-am citat din lege.”

Andrei: ”Vreți să-i prindem sau nu?”

Agent Poliția Locală: ”Vă fac legătura la Secția 15.”

Seringi folosite
Seringi folosite
Urmăriți Impact.ro și pe