Constanța: IPS Teodosie sfidează legea, din nou! Cum a gafat de această dată, spre oroarea autorităților

Elena Avramescu 10.02.2021, 12:32
Constanța: IPS Teodosie sfidează legea, din nou! Cum a gafat de această dată, spre oroarea autorităților

IPS Teodosie sfidează legea, din nou. In stare de alertă și în plină pandemie, Arhiepiscopia Tomisului organizează evenimente religioase la care participă zeci de oameni. Aseara, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului a participat la un concert de muzică religioasă în curtea unei biserici, iar astăzi a recidivat din nou. A condus o procesiune pe străzile orașului.

IPS Teodosie sfidează legea, din nou

Evenimentele au marcat sărbătoarea Sfântului Haralmbie. Anul acesta, din cauza pandemiei de Covid, evenimentele cu participarea în număr mare a oamenilor, au fost anulate sau cel puțin reduse ca număr de participanți. Nu însă și la Constanța. Aici, Arhiepiscopia Tomisului pare să fie excepția de la regulă. După zecile de slujbe la care oamenii au stat umăr la umăr în biserici și pelerinaje care în teorie fusesera interzise, aseară, arhiepiscopia Tomisului a demonstrat încă odată că la Constanța orice este posibil…și permis.

Câteva sute de localnici l-au însoțit pe episcopul care a străbătut bulevardul Tomis într-o caleașcă trasă de un  armăsar frizian. Cu pâine și cu sare, cu steaguri tricolore și cu sfintele moaște, enoriașii l-au așteptat pe Teodosie. Arhiepiscopul Tomisului trebuia să-l întâmpine pe preasfințitul Ilarion al Sibiului, care și-a anulat însă vizita în ultimul moment. Asa că Teodosie a venit singur, ca să conducă procesiunea enoriașilor în drumul spre biserică.

IPT Teodosie sfideaza legea, din nou
IPT Teodosie

“Aici este cea mai veche tradiție a procesiunilor. Nu se putea renunța din cauza pandemiei”

Jandarmii au blocat circulația pe bulevardul Tomis pentru ca șirul lung de oameni în frunte cu soborul de preoti să traverseze dintr-o parte într-alta, iar prima bandă pe un singur sens de mers a fost rezervată procesiunii religioase. Credința și devoțiunea au învins teama de coronavirus, iar enoriașii cu alaiul lor au străbătut tot drumul până la biserica Sfântul Haralambie. Slujba religioasă i-a ținut pe oameni laolaltă mai bine de cinci ore.

Este importantă această procesiune pentru că Haralambie este sfântul ocrotitor, vindecător, mare făcător de minuni, care ne da nădejdea izbăvirii de boală, răutate, necazuri, ne infrateste si ne unește între noi. A fost un sfânt care s-a rugat pentru pacea oamenilor și unirea în credință. Este o tradiție această procesiune și nu puteam întrerupe această tradiție. Ne-a încurajat și Bucureștiul ca a făcut o procesiune mai mare și se cuvenea și la noi. Aici este cea mai veche tradiție a procesiunilor. Nu se putea renunța din cauza pandemiei. Acestea sunt curiozitățile dumneavoastră. Vreti să puneți câte o săgeată, a declarat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

O biserică mult contestată în Constanța. Anul trecut, preotul paroh a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare pentru că a ridicat lăcașul de cult fără autorizație. A scăpat numai cu atât pentru a că a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției.

IPS Teodosie sfideaza legea, din nou
IPS Teodosie in caleasca
Urmăriți Impact.ro și pe