CTP a răbufnit. Ce spune jurnalistul despre Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. „Să fie el băgat în apă temeinic”

Cristian Cojocaru 04.02.2021, 18:31
CTP a răbufnit. Ce spune jurnalistul despre Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. „Să fie el băgat în apă temeinic”

CTP a răbufnit după ce a auzit că Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie este în dezacord cu Patriarhia. Potrivit Patriarhiei, preotul poate turna la botez, apă pe creștetul bebelușului în loc de a fi scufundat în cristelniță. Această decizie vine un urma cazului de la Suceava în care un bebeluș a murit la botez din această cauză.

CTP nu este de acord cu ÎPS Teodosie și a răbufnit

Reacția lui Cristian Tudor Popescu la adresa lui ÎPS Teodosie a fost una dură. Cel din urmă, și-a exprimat în mod direct dezacordul cu privire la hotărârea luată de către Patriarhie, unde este menționat că în cadrul botezului, preotul poate turna apă pe creștet în loc să îl scufunde în cristelniță.

CTP nu a putut să rămână imun cu privire la părerea Arhiepiscopului Tomisului, venind cu o reacție împotriva ”ÎPS Mache Porcu”, așa cum l-a numit pe înaltul prelat.

„«Nu vom schimba ritualul botezului. Nu ne intimidăm», a cuvântat ÎPS Mache Porcu de la Constanţa, după ce bebeluşul născut prematur şi cu afecţiuni congenitale a fost scufundat în cristelniţă întru botez de un popă din Suceava. La autopsie, în plămânii bebeluşului s-a găsit lichid, iar popa e urmărit penal pentru ucidere din culpă.

Ca să-şi întărească spusele şi să arate că nu s-a intimidat, îi propun ÎPS Mache Porcu, aşa cum a organizat Învierea în reluare, să se mai boteze încă o dată, în Marea Neagră, că e la doi paşi. Să fie în pielea goală, cum a fost copilul înecat, şi să fie băgat în apă temeinic, după ritual, de trei ori şi până la fund. Nu fac parte din Biserică, ca să pot oficia un botez, altfel m-aş oferi să-l apăs eu pe cap“, a spus Cristian Tudor Popescu, la Europa FM.

Această reacție vine la scurt timp după declarația lui ÎPS Teodosie de la începutul săptămânii
Această reacție vine la scurt timp după declarația lui ÎPS Teodosie de la începutul săptămânii

Declarația dată de către ÎPS Teodosie

Această reacție vine la scurt timp după declarația lui ÎPS Teodosie de la începutul săptămânii. Fața bisericească este de părere că acest ritual trebuie păstrat în ciuda faptului că un bebeluș a murit. Potrivit spuselor înaltului prelat, această pierdere nu reprezintă un motiv pentru ca datina să nu mai fie urmată orbește.

„Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că… o să dau şi temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credinţă sunt valabile şi peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm.

Aşa a fost şi cu linguriţa. Păi, cum să schimbi linguriţa? Am explicat, linguriţa e Maica Domnului. Înlocuieşti pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic“, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.

În urma acestui nefericit eveniment, o petiție Declic a devenit virală în spațiul virtual. În această petiție este solicitată Bisericii Ortodoxe Române modificarea ritualului botezului, în cadrul căruia bebelușul este scufundat în cristelniță.

Urmăriți Impact.ro și pe