Constanța: Acțiune de pregătire a militarilor la Midia. S-a tras de zor cu lansatoarele multiple de rachete LAROM VIDEO

Elena Avramescu 04.02.2021, 15:29

Acțiune de pregătire a militarilor la Midia. S-a tras cu muniție reală la Năvodari, astfel că lansatoarele multiple de rachete LAROM au tras în Poligonul Capu Midia. Timp de două zile în erioada 2-3 februarie, în Poligonul Capu Midia. Au fost executate trageri reale de luptă cu sistemele de artilerie reactivă LAROM, în cadrul exercițiului “Viforul 21.11”.

Acțiune de pregătire a militarilor la Midia

Militarii au executat foc pe ținte la suprafața apei, cu muniție de calibrul 160 mm, la o distanță de peste 16.000 de metri de țărm, în largul mării. Un element de noutate a constat în efectuarea tragerilor cu rachete LAR MK-4 pe timp de noapte, Capu Midia fiind unul dintre poligoanele din țară unde se pot executa trageri atât ziua, cât și noaptea.

Noi suntem pregătiți să executăm tragerile în orice condiții, indiferent de timp, anotimp, starea vremii. Observarea, corectarea și evaluarea efectului la țintă s-au executat cu senzorii din cadrul Batalionului 84 Asigurare Date. Am avut în intenție să executăm și observarea din elicopter, numai că nu ne-au permis condițiile meteo, a declarat locotenet-colonel Adeline-Cristinel Arghire, comandant Batalionul 83 LAROM la final.

Scenariul exercițiului a presupus respingerea unui desant maritim al inamicului. Situația tactică a presupus desfășurarea unui marș pe roți din garnizoana de dislocare la pace Bârlad, în zona de manevră a artileriei din Poligonul Capu Midia pentru a asigura sprijinul cu foc al forțelor proprii pentru apărarea aliniamentului în scopul respingerii forțelor inamicului.

Actiune de pregatire a militarilor la Midia
Actiune de pregatire a militarilor la Midia

Pe parcursul tragerilor, militarii au fost monitorizați de personalul Poligonului Complex de Trageri Capu Midia care a asigurat siguranța perimetrului în care a fost desfășurată misiunea. Pentru exercițiul tactic au fost dislocați circa 50 de militari din cadrul Batalionului 83 LAROM “Bogdan I” cu peste 10 mijloace tehnice.

Forțele navale române au participat la exercițiu cu puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” al carui echipaj a executat acțiuni de interdicție maritimă și de monitorizare a traficului naval în raionul maritim din proximitatea poligonului de trageri de la Capu Midia, unde militarii din Forțele Terestre au participat la Exercițiul „Viforul 21” de lansare rachete sol-aer, iar în plan terestru militarii de la Centrul 110 Comunicații și Informatică al Forțelor Navale au asigurat platformele mobile de comunicații pentru buna desfășurare a exercițiului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...